Slovenija
15 ogledov

Višji DDV bo odnesel en dopust

Kovanci Boštjan Tacol
Učinek. Za štiričlansko gospodinjstvo letni strošek višjega DDV 732 evrov. Trenja. Le Virant bi raje kot višal DDV iskal prihranke in uvedel davčne blagajne.

Če se bo maja DDV vnovič zvišal, bo življenje za povprečno štiričlansko gospodinjstvo vsak mesec dražje za 61 evrov, kot je bilo pred enim letom, v enem letu pa za kar 732 evrov. Za družino z enim otrokom bo življenje v primerjavi z letom prej vsak mesec dražje za 53 evrov, za par 40 in za nekoga, ki živi sam, povprečno 25 evrov.

V izračunu smo upoštevali dvig DDV na 24 oziroma deset odstotkov, pri porabi pa podatke statističnega urada o porabi sredstev v gospodinjstvih.

Za nedoločen čas?

Na ministrstvu za finance ne odgovarjajo na vprašanje, ali jim bo za prihodnje leto uspelo pripraviti nov zakon o davku na nepremičnine, ki bo skladen z ustavo in bo tako višji DDV veljal le od maja do konca leta, češ da vlada še ni odločala ne o dvigu DDV ne o tem, kaj bo z nepremičninskim davkom.

Ni vse samo proračun

"Ne sme biti edini cilj, da napolnimo proračun. V tem primeru bi bilo najboljše, če davčno stopnjo postavimo na 28 ali pa na 40 odstotkov. Proračun ni edina stvar v državi – treba je pogledati, kaj se ob dvigu zgodi z zaposlenostjo in naložbami. Če karikiram – proračun bi bilo najlaže napolniti, če bi nam država zasegla vse hiše in stanovanja," pravi ekonomist Igor Masten. Simulacije ob prvem dvigu DDV so pokazale, da "v enem ali dveh letih za dve odstotni točki višji DDV zmanjša gospodarsko rast za od 0,2 do 0,3 odstotne točke". Spomnimo, za letos je urad za makroekonomske analize in razvoj napovedal le 0,5-odstotno rast BDP, kakšen učinek bi imel nanjo dvig DDV, pa niso 
odgovorili.

Bele laži o izpadu prilivov

Zaradi razveljavitve nepremičninskega davka vlada govori o izpadu 200 milijonov evrov, a če bi bil ta uveden, bi pobrali le dodatnih 126 milijonov. Najprej so znižali davčno osnovo za stanovanjske nepremičnine na 80 odstotkov ocenjene vrednosti, potem ukinili višjo obdavčitev nerezidenčnih hiš in stanovanj, nazadnje pa tik pred odločitvijo ustavnega sodišča še znižali davčno stopnjo za podjetja. Ob vseh teh znižanjih pa so obljubljali, da bodo razliko našli s prerazporeditvami.

Po julijskem zvišanju DDV je v proračun vsak mesec po ocenah ministrstva za finance povprečno priteklo dodatnih 21 milijonov evrov. Če bo enako tudi tokrat, bo v proračun od maja do konca leta priteklo dodatnih 168 milijonov evrov, kar je 42 milijonov več, kot bo izpada zaradi nepremičninskega 
davka.

Masten ob tem opozarja, da je treba premostiti le izpad sredstev za eno leto, kar bi lahko storili tudi drugače. Glede napovedi, da naj bi tokrat varčevali pri zdravstvu, šolstvu in občinah pa pravi, da so "vse napovedi o zmanjševanju izdatkov nekredibilne".

Komentarjev 9
  • belka 09:58 01.april 2014.

    Se strinjam naj bo DDV na alkohol i cigarete višji naj bo tudi 50% - na luksuz Ostalo pa znižat DDV nazaj na 20% - kok se cigaretov skadi pa alkohola spije pri nas, bo blagajna prec polna ;)

  • siesta 09:50 01.april 2014.

    Seveda pepe@ gremo okrast upokojence. Samo zanima me, koga naj pokrademo, tistega, ki je oddelal celotno delovno dobo, ali tistega, ki je delal 10 let? Pa še nekaj me zanima, pokojnine so sestani del državnega javnega dolga. torej, če lahko ...prikaži več odpišemo del dolga do upokojnecev, zakaj tega ne naredimo s tujino? Dajmo si nehat tiščat glave v pesek a ne.

  • allstarr111 09:46 01.april 2014.

    DDV bi mogli dejansko ZNIŽAT, recimo na 12% in 0% za hrano, ter uvest 80% davek za alko, tobak, ter luksuz. Seveda to oni dobro vedo, ampak če bi to naredili bi moglo brez dela ostat 40% v ...prikaži več JU, tistim ki bi ostali pa bi mogli plače znižat na minimalca.Obenem da bi banke lahko držale korak z ljudmi zaradi katerih naj bi v bistvu sploh OBSTAJALE, bi moral parlament ZNIŽAT minimalca na 300 evrov.To je realnost, vse ostalo je brcanje v temo, in vsak dan ko so na oblasti ljudje ki tega ne bodo naredili je IZGUBLJEN DAN.