Slovenija
7968 ogledov

Višji limit v 29 državah, a ne v Sloveniji

brezstična kartica Saša Despot
Mastercard je v 29 državah zvišal limit za brezstično plačevanje brez vnosa PIN številke, a Slovenije ni med njimi.

V 29 državah, med drugim tudi na Hrvaškem in Madžarskem, je Mastercard občutno dvignil limit za plačevanje brez vnosa PIN številke, praviloma s 25 na 50 evrov. Če ni treba vnašati PIN številke, se lahko nakup opravi brez dotikanja POS terminala, kar pomembno zmanjšuje možnost za okužbo s koronavirusom. Nekatere države, na primer Nizozemska in Grčija, so zato limit dvignile začasno, medtem ko je v Veliki Britaniji, Estoniji in na Poljskem dvig trajen. Celo na Kosovu so limit s 15 dvignili na 40 evrov, v Sloveniji pa ni prišlo niti do začasnega dviga limita, ki ostaja 25 evrov. 

"Mastercard lahko to omogoči in podpira to spremembo, saj se o njej že pogovarjamo z bankami in regulatorji, vendar za zdaj še ni prišlo do uskladitve. Sprememba zahteva sodelovanje vseh strani v korist potrošnikov. Pri tem ne gre samo za odločitev podjetja Mastercard, temveč celotne plačilne panoge, vključno s potrebo regulatorja za uskladitev. Prepričani smo, da bo Slovenija sledila zgledu drugih držav in bomo spremembo podprli, če in ko bo sprejeta to odločitev," je pojasnil Aleš Petejan, vodja marketinga Mastercard Slovenija.

Banke: velike koristi ne bi bilo

Na Združenju bank Slovenije pa pravijo, da dvig limita ne bi prinesel kakšne posebne koristi. "Z dvigom meje vnosa številke PIN s 25 na 50 evrov lahko glede na izkušnje v času epidemije predvidevamo, da ta strankam ne bi prinesel dodane vrednosti. V trenutnih razmerah ljudje namreč nakupujejo redkeje in to predvsem v živilskih trgovinah, kjer so zneski plačil praviloma višji od 50 evrov, saj se izogibajo prepogostih obiskov trgovin. Hkrati gre poudariti, da se v obdobju epidemije vse več strank odloča za naročila in nakupe prek spleta, kjer vnos številke PIN ni potreben. Že prejšnji teden so posamezne banke in hranilnice pozvale trgovce, s katerimi poslujejo, naj redno razkužujejo POS opremo. Združenje bank Slovenije pa je trgovce k temu pozvalo tudi prek Trgovinskega združenja," so nam odgovorili v združenju bank.

V Sloveniji tako PIN številke še naprej ni treba vnašati, le če je nakup nižji od 25 evrov. Na Hrvaškem je novi limit za vnos PIN številke 350 kun (prej 100), na Madžarskem pa 15.000 forintov (prej 5.000).

Na Cipru, v Estoniji, Grčiji, Nemčiji, Islandiji, Latviji, Luksemburgu, na Malti, Nizozemskem, portugalskem, v Španiji in Litvi je novi limit 50 evrov. Na Poljskem so limit podvojili na sto zlotov, v Veliki Britaniji za zvišali z 30 na 45 funtov, na Švedskem pa z 200 na 400 kron. Limite za plačevanje so dvignili tudi v Bolgariji, Severni Makedoniji, Albaniji, na Kosovu, v Armeniji, Belorusiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgizistanu, Tadžikistanu in v Turčiji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • kapibara1 17:45 01.april 2020.

    Narediš 5-6 krat pa je račun prazen.. big dil, pa taki limiti,,

  • Naklonsky 11:10 01.april 2020.

    "Nekatere države, na primer Nizozemska in Grčija, so zato limit dvignile ZAČASNO, medtem ko je v Veliki Britaniji, Estoniji in na Poljskem dvig ZAČASEN".. Napaka? Kako je pa v Italiji?

  • fasader56 09:20 01.april 2020.

    Katere ,,naše,, banke pa so to? Saj ste vse prodali,tujce pa zanima samo dobiček,osli...........