Slovenija
41 ogledov

Višji RTV-prispevek in novi tematski programi

rtv Nik Rovan
Nov zakon o RTV. S spremembami želijo povečati finančno in politično neodvisnost RTV. Uvajajo tematske programe po meri gledalcev.

Do 26. septembra bo trajala javna razprava o spremembah zakona o Radioteleviziji (RTV) Slovenija. Nov zakon ključne novosti prinaša predvsem pri določanju RTV-prispevka.

Mogoč je referendum

RTV-prispevek za fizične osebe bo po novem znašal 12,95 evra na mesec in bo določen v novem zakonu o RTV. Prispevek zdaj znaša 12,75 evra in je določen v zakonu o izvrševanju proračuna. Vlada je prepričana, da bo takšna sistemska rešitev RTV omogočila več finančne in politične neodvisnosti, saj se zdaj višina na novo določa vsaki dve leti. "Takšna rešitev pa je ne nazadnje tudi bolj demokratična," so prepričani na ministrstvu za kulturo, saj se zakon o RTV "sprejema po postopku, v katerem ima v okviru javne razprave možnost sodelovati zainteresirana javnost, prav tako pa je mogoč tudi referendumski nadzor." Vlada bo imela sicer možnost, da prispevek v izjemnih gospodarskih okoliščinah spremeni za največ deset odstotkov "in s tem zagotovi izvajanje javne službe v nezmanjšanem obsegu". Takšno povečanje naj bi bilo mogoče, če se bodo v državi povprečne plače v enem letu spremenile za deset ali več odstotkov.

V korak s tehnologijo

Po novem naj bi RTV lahko uvajala tudi nove tematske programske vsebine in storitve, ki naj bi RTV približale njihovim gledalcem in poslušalcem. Namenjene naj bi bili specifičnemu segmentu prebivalstva in žanrsko med seboj podobni.

Komentarjev 18
  • Ščuka Zdravko 12:13 05.februar 2016.

    NI POTREBNO REFERENDUMA ,NAJ ZAKODIRAJO SVOJE PROGRAME ,PA BOMO VIDELI KAKŠEN BO NJIHOV USPEH. LEPO JE S TUJIM KURCEM PO KOPRIVAH ŠLATAT

  • zagnana 19:58 12.september 2013.

    Naj bo referendum pa bomo videli kako se bo izšlo. Naj naj bo program RTVS plačljiv pa bo takoj vidno koliko denarja bodo dobili. Sploh ne vedo koliko ljudi in za kaj jih imajo zaposlene, ker denar kr priteka. Jaz ...prikaži več sploh ne gledam ne Tv Slovenija, tudi radia ne poslušam, ker ko se oglasi zamorjen glas A. Karolija me vse mine.

  • zefacveta 15:21 12.september 2013.

    Na referendum za brezplačno državno TV, ker je program na zelo nizkem nivoju, same ponovitve, nekatere za več let nazaj, program motijo reklame, še dnevnik ni tekoč, enostavno dobro, da so novice še drugje. Pri dnevniku včasih voditeljica tako poviša ...prikaži več glas, da moraš zmanjšat glasnost in to takrat, da takoj veš s kom simpatizira.