Slovenija
5521 ogledov

Višji RTV prispevek? Vlada verjetno razmišlja o nečem drugem ...

RTV prispevek Andrej Leban
Ministrstvo za finance in ministrstvo za kulturo bosta na podlagi prejete dokumentacije o poslovanju Radiotelevizije Slovenija (RTVS) preverila možnosti dodatnega financiranja, je sporočila vlada.

Vodstvo RTVS je namreč vlado kot ustanovitelja zaradi slabega finančnega položaja pozvalo k zagotovitvi sredstev za opravljanje javne službe.

Po sestanku predsednika vlade Roberta Goloba in predsednika uprave RTVS Zvezdana Martiča o težkem finančnem položaju RTVS sredi oktobra je vodstvo RTVS vladi posredovalo celovito poročilo o poslovanju zavoda. Ker vlada zagotavlja primerno financiranje javne službe, bosta ministrstvi preverili možnosti dodatnega financiranja.

Z vlade so ob tem sporočili še, da spoštujejo institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost RTVS in na noben način ne posegajo v program RTVS.

Tudi če bi že danes zvišali RTV prispevek, bi stopil v veljavo šele 2025

RTV prispevek, iz katerega RTV Slovenija financira večino svoje dejavnosti, je že vse od leta 2012 nespremenjen pri 12,75 evrov na mesec za fizične osebe oziroma gospodinjstva. Vmes so se močno zvišali stroški dela in indeks inflacije.

Zakon dovoljuje, da vlada prispevek zviša za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi, vendar najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto.

Predsednik uprave RTVS Zvezdan Martič je pred dnevi dejal, da lahko uprava pozove ustanovitelja (državo) k zagotovitvi sredstev za opravljanje javne službe. Pri postavki za narodne skupnosti so tako ocenili, da bi za leto 2024 lahko izstavili račun v višini deset milijonov evrov. S tem v mislih pripravljajo tudi finančni razrez za prihodnje leto.

Svet RTVS je sicer na sredini seji odločil, da bodo novembra sklicali izredno sejo o slabem finančnem položaju zavoda in nanjo povabili najvišje predstavnike ustanovitelja. Prihodki zavoda naj bi prihodnje leto glede na finančna izhodišča za finančni načrt za leto 2024 znašali 139 milijonov evrov, vendar pod pogojem, da bo odgovor vlade na prošnjo zavoda za več sredstev pozitiven.

Zaradi neusklajevanja prispevka za RTV z inflacijo je zavod v desetih letih izgubil dodatnih 30 milijonov evrov prihodkov, kažejo izračuni.

Po mnenju vodje službe za finančne zadeve in računovodstvo Saše Umek Knez RTVS še nikoli ni bil v tako slabi finančni situaciji kot doslej.

Novo vodstvo RTVS pod predsednikom uprave Zvezdanom Martičem naj bi osnutek programsko-produkcijskega načrta za leto 2024 predstavilo 30. oktobra. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 37
  • Avatar NickMason
    NickMason 11:54 29.oktober 2023.

    gledanje RTV je upadlo krepko,zakaj se ne zmanjša zaposlenih tam,še pocenit treba ,ker je RTV čista beda in plačujemo za brez veze naročnino,ki jo moraš brez pardona

  • munja 22:11 28.oktober 2023.

    Vsaj za polovico zmanjšat število zaposlenih, ker se na hodnikih in v bifeju zaradi gneče težko srečujejo.

  • Avatar jate
    jate 18:07 28.oktober 2023.

    to no prostovoljni prispevek ampak prisiljen,enako kot z "prostovoljno" dodatno zdr.zavaovanje.