Slovenija
59 ogledov

Viška podmornica v največje globine

vic20
1/14
Saša Despot
Dijaki Gimnazije Vič razvijajo visokotehnološko podmornico Calypso v obliki ribe raže, s katero bo mogoče raziskovati najgloblje točke morja.

Javnosti so predstavili prototip zunanje lupine, cela podmornica pa bo po besedah mentorja dijakov Roka Capudra dokončno narejena do avgusta.

Eno leto za testiranje konceptov

Capuder je poudaril, da izdelava podmornice poteka v več fazah. Najprej so pred letom in pol naredili tridimenzionalni računalniški model, zatem so eno leto testirali koncepte posameznih delov. V tem času so z dijaki tudi naredili motorje ter izdelali modele zunanje in notranje lupine
podmornice.


Sami bodo naredili 60 odstotkov delov, preostale stvari pa bodo morali kupiti, je dejal mentor. Zdaj model sestavljajo, programirajo in varijo. Podmornica je trenutno še v fazi nastajanja, tako da jih po njegovem mnenju čaka še veliko tehničnega dela, ob tem pa tudi številna testiranja.

Mladim je treba pustiti svobodo

Capuder je pri ustvarjanju podmornice izpostavil izjemnost dela dijakov, ki rešujejo zapletene tehnične težave, s katerimi se tudi v času študija ne bi srečali. "Če mladim pustiš svobodo pri razmišljanju in ustvarjanju, vzamejo projekt za svojega in se mu popolnoma posvetijo," je poudaril.

Pri izdelavi podmornice sodeluje 50 dijakov od prvega do četrtega letnika, dijaki višjih letnikov pa so mentorji mlajšim. Delo po mentorjevih besedah opravljajo zunaj pouka, popoldne in tudi ob sobotah. Zanj tudi ne bodo posebej nagrajeni, saj je sodelovanje na projektu prostovoljno. Kot je dodal, so dijaki pri delu odkrili posamezne inovacije, ki jih bodo poskušali tudi tržiti.

Zanimivo za tujino

Odziv posameznih ustanov in sponzorjev je zelo pozitiven, pravi Capuder. Veliko jih tudi tako ali drugače priskoči na pomoč. V tujini je veliko zanimanje za podmornico izkazal eden izmed najprepoznavnejših inovatorjev na svetu in vodilni znanstvenik za analitiko v družbi IBM Jeff Jonas.

Capuder predvideva, da bodo za raziskovanje Jadranskega morja prvi podmornico uporabljali v piranski morski biološki postaji, v kratkem pa jo bodo predstavili tudi v hrvaškem Splitu.

Komentarjev 1
  • Poss 15:36 10.marec 2014.

    Bravo in kapo dol profesorju za trud! Če bi imeli še več takšnih profesorjev (tudi na fakultetah) bi veliko več pridobili od našega šolstva.