Pod streho
4520 ogledov

Viški elektrike iz sončnih elektrarn bodo po novem plačani

Sončna elektrarna Iztok Golob
Glavna novost nove uredbe o samooskrbi iz obnovljivih virov energije je plačilo predanih viškov elektrike v sistem.

Vlada je na včerajšnji seji potrdila uredbo o samooskrbi iz obnovljivih virov energije, s katero želi iz porabnikov električne energije narediti tudi proizvajalce. Uredba tako uvaja dve novi vrsti samooskrbe. 

Do zdaj je ta veljala le za posamezna gospodinjstva v individualnih hišah, v prihodnje pa bodo samooskrbne lahko postale tudi večstanovanjske hiše in tako imenovane OVE-skupnosti, to so na primer posamezna naselja, v katerih se odjemalci medsebojno povežejo, pri čemer merilna mesta niso vezana na notranjo inštalacijo. Samooskrba po novem ne bo več vezana na lastnika naprave, temveč bo dovoljena tudi najemnikom. 

Po besedah Alenke Bratušek, ministrice za infrastrukturo, je velika novost še, da bo odplačna prodaja ustvarjenih viškov elektrike, ki je zdaj neodplačna oziroma proizvajalec za elektriko ne prejme plačila. Viške elektrike preprosto pusti v omrežju.

"Seveda pa cilj ostaja samooskrba. Ne gre za gospodarsko dejavnost, temveč proizvajanje električne energije za lastne potrebe," je poudarila ministrica in pojasnila, da bo zato velikost naprav za samooskrbo omejena.

Za individualne sončne elektrarne je zdaj največja dovoljena moč 11 kWp, za skupinske elektrarne pa naj bi bila omejena na 0,8-kratnik vsote priključnih moči merilnih mest, vključenih v skupnostno samooskrbo. 

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Sončna elektrarna je lahko renta. Je res?
Člani skupnosti samooskrbe se bodo lahko povezali v gospodarsko družbo ali neprofitno organizacijo, torej društva, zavode, zadruge, lahko pa zgolj sklenili pogodbo, v kateri bodo uredili medsebojna razmerja in ključ delitve proizvodnje elektrike.

Posameznik ali skupnost mora z odjemalcem skleniti pogodbo o oddaji elektrike v omrežje, v kateri se tudi določi znesek za poplačilo morebitnih presežkov proizvedene električne energije. Obračunsko obdobje je koledarsko leto.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.