Slovenija
20 ogledov

Visoka koncentracija ozona

(Foto: istock) Žurnal24 main
V višjih predelih Primorske je koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost, opozarja Agencija za okolje in prostor.

Na merilnem mestu na področju Trnovskega gozda (nadmorska višina 950 metrov) so danes zaznali visoko koncentracijo ozona v zraku. "Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. To pomeni, da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih Primorske," opozarjajo na Agenciji za okolje in prostor.

Koncentracija ozona naj bi upadla šele v poznih večernih urah, vendar naj bi že jutri popoldne spet presegla mejno vrednost.

Ljudje s kroničnimi vnetji dihal in krvnega obtoka naj se izogibajo višjih delov Primorske in naj raje ostanejo v zaprtih prostorih. Visoke koncentracije ozona namreč dražijo sluznico in dihala. Zdravi ljudje pa naj se v primeru višjih koncentracij izogibajo naporov.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.