Slovenija
36 ogledov

Visoka udeležba in odločen proti?

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Javnomnenjske raziskave nedeljskemu superreferendumu napovedujejo trikrat ne. Ankete napovedujejo visoko udeležbo.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je za RTV Slovenija opravila agencija Mediana, je pokazala, da polovica anketirancev ne bi podprla pokojninske reforme. Padla pa bi tudi oba druga zakona.

Pokojninsko reformo bi podprlo 36,6 odstotka anketirancev, medtem ko bi zakon zavrnilo 51,5 odstotka anketriancev. V zadnjih tednih je sicer zaznati rahlo rast podpore. Najvišjo podporo ima pokojninska reforma med moškimi, volivci SD in starejšimi od 50 let. Najmanj podpore pa ji izkazujejo ženske od 18. do 29. leta in volivci stranke SNS.

Napovedujejo visoko udeležbo
Sodeč po ugotovitvah Medianine ankete, ki je bila izvedena med 23. in 26. majem na vzorcu 700 anketirancev, bi se referenduma udeležilo 53,2 odstotka vprašanih. Po Delovi anketi, ki so jo 24. in 25. maja opravili na vzorcu 604 anketirancev, pa naj bi se referenduma udeležilo 46 odstotkov anketirancev.

Slabo se piše tudi preostalima dvema zakonoma. Zakon o arhivskih gradivih bi podprlo 31,1 odstotka tistih, ki bi se referenduma zagotovo udeležili, proti pa bi glasovalo 37,6 odstotka vprašanih. Zakon o preprečevanju dela na črno podpira le 25,3 odstotka anketirancev, proti pa jih je skoraj 60 odstotkov.

Podobno kaže tudi anketa časnika Delo.
Proti pokojninski reformi bi jih glasovalo 50,4 odstotka, medtem ko bi jo podprlo 32,3 odstotka anketiranih. Zakonu nasprotujejo predvsem potencialni volivci opozicijskih strank, medtem ko so med podporniki reforme predvsem potencialni volivci koalicijskih strank. Razdeljeni so simpatizerji LDS, saj bi jih 50 odstotkov podprlo zakon, 47 pa bi jih glasovalo proti.

Še izrazitejši ne so anketiranci namenili zakonu o preprečevanju dela na črno. Proti bi se jih izreklo 64 odstotkov, za pa 24 odstotkov. Manj odločno so anketiranci zavrnili zakon o arhivskem gradivu. Proti bi jih glasovalo 36, za pa 31 odstotkov. Tretjina vprašanih se glede zakona še ni opredelila.

Anketirancem Delove ankete so zastavili tudi vprašanje glede promocijskega posnetka z Urško Čepin. Kar 69,9 odstotka anketiranih je tak pristop vlade ocenilo kot neprimeren, medtem ko jih je 12,8 odstotka menilo, da je spot primeren.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.