Slovenija
92 ogledov

Visoka voda kratila spanec

 CZ severna Primorska/Ervin Čurlič
Zaradi močnega deževja in topljenja snega bodo Vipava, Kolpa in Reka poplavljale. Na Pohorju, Goričkem in v Savinskih Alpah močan veter.

Reka Vipava in pritoki v zgornjem toku so že presegli opozorilne vrednost pretokov. Trenutni pretok Vipave v Dolenju znaša 119 kubičnih metrov na sekundo in bo v naslednjih urah v zgornjem toku narasel do okoli 150. Reka in pritoki bodo zvečer in ponoči poplavili v celotnem toku na območju pogostih poplav, opozarja Agencija RS za okolje.

V Mirnu bo pretok Vipave dosegel predvidoma 250 kubičnih metrov na sekundo.

Reka Idrijca je v zgornjem toku presegla opozorilni pretok in znaša 203 kubične metre na sekundo ter se umirja. Idrijca lahko poplavi ob strugi na območjih vsakoletnih poplav.

Ponoči lahko v manjšem obsegu poplavi Reka s pritoki, Kolpa in Ljubljanica na Ljubljanskem barju.

Reka Soča lahko v večernih urah v spodnjem toku doseže opozorilno vrednost pretoka 1000 kubičnih metrov na sekundo.Zvečer in ponoči bodo reke na širšem območju osrednje Slovenije še naraščale do velikih letnih pretokov. Reke na tem območju bodo predvidoma ostale v strugah.

Padavine bodo sicer ponehale, v prihodnjih dneh bo bolj suho.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.