Slovenija
1 ogledov

Visoki hrvaški obisk

1/25
Žurnal24 main
Na obisk v Slovenijo prišel predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić. Sprejem pri Jankoviću, Pahorju, Kavčiču in Türku.

Na obisk v Slovenijo je prišel predsednik hrvaškega sabora Luka Bebić. Nekaj pred tretjo uro ga je sprejel ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa se je srečal s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem.

"Sogovornika sta se strinjala, da so se odnosi med državama bistveno izboljšali, predvsem po zaslugi rednih srečanj Pahorja in hrvaške premierke Jadranke Kosor," so sporočili s kabineta predsednika vlade.

To je po njuni oceni pripeljalo tudi do okrepljenega sodelovanja na drugih področjih, predvsem v gospodarstvu, in pri aktualnih vprašanjih. Izpostavila sta poglabljanje sodelovanja in omenila skupni nastop na tretjih trgih ter svetovni razstavi EXPO 2012 ter Brdo proces.

Slovenski premier je dejal, da je Slovenija naklonjena čimprejšnjemu zaključku tehničnih pogajanj Hrvaške za vstop v EU in po navedbah kabineta predsednika opozoril tudi na dosledno izpolnjevanje pogojev za vstop.

Hrvaški premier se je nato srečal še s predsednikom državnega sveta Blažem Kavčičem. Ta je poudaril, da upa, da se bodo meddržavni odnosi še naprej razvijali v vzajemno korist in dodal, da si je v preteklosti prizadeval, da bi v medsebojne odnose med državama vnesli več empatije in iskrenosti.

Bebić in Kavčič | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Slovenski predsednik Danilo Türk pa je ob srečanju z Bebićem poudaril pomen neposrednega sodelovanja med poslanci in parlamentarnimi organi med hrvaškim približevanjem EU.

"Okrepitev komunikacije med Slovenijo in Hrvaško na tej ravni bi bila koristna tudi zaradi identifikacije skupnih interesov, za katere se bo vredno potruditi v okviru Evropske unije," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.