Slovenija
196 ogledov

Visoki krediti in malo prihrankov

glasovanje o mandatarju Saša Despot
Poslanci ZaAB in SDS podatkov o premoženju javnosti ne želijo razkriti. V Združeni levici so popolnoma odkriti, hkrati pa najmanj premožni. V SD sta dva poslanca v velikih kreditih, dva pa uspešno nalagata v vzajemne sklade in delnice.

Premoženje so nam razkrili poslanci Združene levice (ZL) Socialnih demokratov (SD) in Nove Slovenije (NSI). Poslanci DeSUSa, SDS in poslanci Zavezništva Alenke Bratušek podatkov o premoženju, ki so jih sicer posredovali protikorupcijski komisji,  javnosti ne želijo razkriti.

Iz poslanske skupine Stranke Mira Cerarja (SMC) so nam sporočili, da bodo do konca tedna svoje premoženje razkrili mandatar Miro Cerar, predsednik parlamenta Milan Brglez in podpredsednica stranke Simona Kustec Lipicer, ostali poslanci SMC podatkov o premoženju ne bodo javno objavili.

V Združeni levici najbolj odkriti

Najmanj težav z razkritjem svojega premoženja so imeli v Združeni levici, kjer so nam poslali popolne obrazce s podatki, ki so jih posredovati protikorupcijski komisiji. Objavili so jih tudi na svoji spletni strani. 

Brez premoženja

27-letni Luka Mesec nima nepremičnin, premičnin, prihrankov, deležev in delnic nad deset tisoč evri, kolikor je meja po kateri morajo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poslanci prijaviti ob nepremičnem tudi svoje premično premoženje. Mesec nima niti dolgov niti kreditov.

Prez premoženja in prihrankov, višjih od deset tisoč evrov, sta tudi 25-letni študent Miha Kordiš ter  poslanec Združene levice Matej Tašner Vatovec, sicer raziskovalec na primorski univerzi.

Ima garonjero, kredit in knjige

Izredni profesor Franc Trček iz Maribora ima v  Gorenji vasi 33 kvadratnih metrov veliko garsonjero. Odplačuje hipotekarni kredit v vrednosti 38 tisoč evrov,  protikorupcijki komisiji pa je sporočil še, da poseduje premičnine v skupni antikvarni vrednosti 12 tisoč evrov, "Gre za znanstvene, strokovne in leposlovne knjige, ki jih slovenski javni funkcionarji običajno ne izkazujejo v tovrstnih poročili," je zapisal Terček. 

Tomičeva ima hlev

Matjaž Hanžek ima 150 kvadratov hiše trojčka v Bukovici ter stanovanjski kredit v vrednosti 22 tisoč evrov. Violeta Tomič ima 25 let staro stanovanje na Taboru veliko 86 kvadratnih metrov. Je tudi lastnica 4500 kvadratnih metrov velikega kmetijskega zemljišča, hleva ter hiše v Metliki. Njenih je tudi 6500 kvadratnih metrov gozda.

Židan vlaga v vzajemne sklade

Med poslanci SD je v celoti podatke razkril dosedanji minister za kmetijstvo Dejan Židan. V Murski Soboti ima 120 kvadratnih metrov veliko hišo,  50 kvadratnih metrov veliko stanovanje pa ima v Mariboru. Vozi Opel Signuim v vrednosti 11 tisoč evrov, na banki ima privarčevanih 13 tisoč evrov, v vzajemnih skladih pa okoli 28 tisoč evrov.

Nedokončane nepremičnine

Matjaž Nemec iz Renč, ki je doslej  delal v uradu predsednika republike, je podatke o premoženju prav tako razkril v celoti. Ima nedokončan stanovanjsko poslovni prostor v velikosti 275 kvadratov ter nedokončano hišo zgrajeno leta 1922, ki je velika 133 kvadratov. Nemec ima tudi  kmetijsko zemljišče v velikosti 3500 kvadratnih metrov. Vozi opel insignia, ki je vreden 10 tisoč evrov. Nemec odplačuje 70 tisoč evrov kreditov za stanovanje in za avtomobil.

Najdražji avto

Janko Veber je podatek o lastništvu nepremičnin zakril, sicer pa ima privarčevanih 30 tisoč evrov ter kredit za 19 400 evrov. Med vsemi poslanci, ki so doslej razkrili podatke, vozi najdražji avto, Audi A4, ki je vreden 28 tisoč evrov.

Vredne delnice

Matjaž Han iz Radeč, ki je bil poslanec tudi v prejšnjem mandatu in je moral protikorupcijski komisiji sporočiti le spremembe glede svojega premoženja. Sporočil je le eno premembo. Gre za delnice, ki jih ima v osmih družbah. Največ, za 143 tisoč evrov jih ima v Pivovarni Laško, skupna vrednost njegovih delnic pa je okoli 183 tisoč evrov.

Prekrila večino podatkov

Bojana Muršič iz Ruš, ki je doslej delala na občini Ruše, je skrivnostna glede svojih nepremičnin in premičnin, prav tako pa je zakrila podatke o privarčevanem denarju na banki in podatke o sredstvih, ki jih ima v gotovini. Razkrila pa nam je, da je ima stanovanski kredit v vrednosti deset tisoč evrov.

 86 tisoč evrov kredita

Andreja Katič iz Velenja, ki je doslej delala v državnem svetu, je direktorica občinske uprave Velenje, predsednica skupščine komunalnega podjetja Velenje in predsednica nadzornega sveta Elektro Maribor, ima 240 kvadratov veliko hišo v Velenju ter  86 tisoč evrov kredita.

Tonin ima gliser

V Novi Sloveniji imajo le enega novega poslanca, Jerneja Vrtovca, ki nima nepremečnin, premičnin, lastniških deležev, sredstev na banki ali privarčevane gotovine v vrednosti nad deset tisoč evri. Matej Tonin, ki je bil poslanec že v prejšnjem mandatu, je protikorupcijski komisiji sporočil, da je lastnik Audija A6 letnik 2001, ki je vreden tri tisoč evrov, 50 odstotni lastnik gliserja vrednega štiri tisoč evrov in lastnik enot v vzajemnih skladih v vrednosti nekaj več kot 400 evrov.

Komentarjev 4
  • miho 07:51 05.september 2014.

    Ni problem avto v vrednosti 28 k EUR. Važno je, kako je bil ta avto pridobljen in kako je bil pridobljen denar za ta avto. Če je avto varen in varčen, kar avtomobili višjega cenovnega razreda vsekakor so, je to samo plus.

  • Papaja Popi 07:40 05.september 2014.

    Nekateri so pokradli, nekateri še bodo, ni problem

  • d 22:08 04.september 2014.

    Luka Mesec reven kot crkvena mis ... ampak bo sedaj prisel na svoj racun in napolnil zepe, ze videno ...