Slovenija
25 ogledov

Vizjak: Gremo v želeno smer

Andrej Vizjak Anže Petkovšek
Socialni partnerji. Vizjak pred izrednem zasedanjem zadovoljen. Večji napredek pri pokojninski reformi kot pri reformi trga dela.

Minister za delo Andrej Vizjak je pred začetkom izredne seje v državnem zboru (DZ) dejal, da gredo "zadeve v želeni smeri", vendar so pri pokojninski reformi pogajanja bolj uspešna kot pri reformi trga dela. Sindikati pri pokojninski reformi po njegovih besedah nasprotujejo predvsem prekratkim prehodnim obdobem za ženske ter zahtevajo večjo spodbudo za delo po 40 letih delovne dobe. Kot je poudaril, je relativno zadovoljen s pogajanji in pričakuje dokončen dogovor konec decembra. Obenem ga zanima, kako bo danes, ko bodo prvič slišali opozicijo.

Nekoliko manj uspešni so bili po njegovih besedah pri delovnopravni zakonodaji, a so po njegovi oceni pogajanja kljub temu konstruktivna in "niso začinjena" z aktualnim dogajanjem, kot so napovedane demonstracije. Da niso prišli tako daleč, je razlog predvsem v tem, da se odpirajo dodatne teme, v katere zakon ne posega, kot so vprašanje plačne politike, dodatki na delovno dobo in stalnost, a so se želeli sindikati pogovarjati tudi o tem.

Delodajalci so po njegovih besedah zelo proti kvotam za zaposlovanje za določen čas, zato se pogovarjajo o alternativah, sindikati pa nasprotujejo začasnim in občasnim delom za starejše nad 50 let. Kot je dejal, bi pristali na začasno delo za upokojene, zato se o tem še pogajajo.

Kot je znano, se bo danes v DZ začela trodnevna izredna seja, na kateri bodo opravili tudi prvo branje in splošno razpravo o omenjenih reformah. Obe reformi se sprejemata po rednem postopku.

Komentarjev 2
  • tralala 14:42 13.november 2012.

    Seveda gredo v želeno smer - v sprovajanju klerofašistične ideologije in rehabilitacije izdajalcev lastnega naroda.

  • dragec 14:17 13.november 2012.

    Vizjak: gremo v želeno smer - ali je to res?