Slovenija
16 ogledov

Vizjak: Na kredo, na puf se ne da živeti

denarnica z evri Shutterstock
Predvidoma ob petih bo znan nabor varčevalnih ukrepov vlade, ki jih ravno zdaj predstavlja ekonomsko socialnim partnerjem. Delodajalci so optimistični, sindikati pa na ostre reze napovedujejo tudi ostre odzive.

Med prvimi sta sejo zapustila Tatjana Čerin, izvršna direktorica GZS za socialni dialog, in izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andrej Zorko. Prva je povedala, da je razprava zelo strpna. Edini, ki je od sindikatov odločno nasprotoval določenim ukrepom, naj bi bil Branimir Štrukelj.

Zorko pa je pred tem potrdil, da je med predlogi ukrepov ukinitev dveh praznikov. Rezali naj bi se tudi socialni transferji, vendar selektivno. Kako, vlada še ni natančno pojasnila.

Predlogi, ki so bili predstavljeni, so tudi se brez konkretnih številk, koliko posamezen ukrep prinese. Za zdaj naj vlada tudi še ne bi govorila o tem, kje bi bilo mogoče pričakovati večje prihodke, ampak je vse naravnano na krčenje stroškov.

Antaver: Skrbi me stanje v gospodarstvu

Tudi Igor Antaver iz Združenja delodajalcev obrtnih dejavnosti Slovenije je potrdil, da vlada ukrepov za zdaj ni opremila s številkami potencialnih prihrankov. Meni pa, da gredo ukrepi v pravo smer.

"Res pa je, da so ukrepi usmerjeni v konsolidacijo javnih financ. Ko bodo konkretne številke jasne, se bo mogoče o tem tudi pogovarjati. Se bo pa treba zadeve lotiti, ampak žal se je lotevamo pozno," meni Antaver.

Potrdil je, da so delodajalci imeli pomislek pri socialnih transferjih na trgu dela. "Če hočemo ohraniti fleksibilen trg dela, mora biti tudi relativno varen, kar pa pomeni, da bo tu treba biti zelo selektiven. Je pa vlada danes nekajkrat potrdila, da bodo ukrepi zelo selektivni in ne linearni," je še dodal.

Priznal je, da pogrešajo ukrepe za spodbujanje gospodarstva. "Bojim se, da je situacija v gospodarstvu celo bolj resna, kot se zavedamo," je opozoril in dodal, da ga to nekoliko skrbi. Predvsem bo pa treba banke postaviti v svojo funkcijo, sicer bodo tudi brez svojih komitentov.

Vizjak vsebine ukrepov ni želel razkriti

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak vsebine ukrepov ni želel razkriti, je pa povedal: "Na kredo, na puf se ne da živeti, to ve vsak še najbolj preprost človek. To želimo partnerjem dopovedati danes. Če dogovora o tem, da bomo trošili le toliko, kot ustvarimo, ne bo, je vse ostalo zaman."

Tatjana Čerin, izvršna direktorica GZS za socialni dialog: "Ne poznamo še ukrepov. Pričakujem pa, da nas bo vlada danes z njimi prepričala. Ne pravim, da bomo pristali na vse, vendar z naše strani ne pričakujem težav, pri sindikatih pa bo verjetno težje dobiti soglasje."

"Eni ukrepi so v pravo smer, drugi pa so malo čudni, saj gre za posege v socialne pravice. Bomo videli, počakajmo še dve uri," pa je dejal predstavnik sindikatov Ladislav Rožič iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Dušan Miščevič iz sindikata carinikov: "Sedaj nič lepo ne kaže, ker z vlado ni mogoče vzpostaviti nobenega stika – niti za reševanje kakšnih banalnih zadev. Če varčevanje ne bo urejeno z dogovorom, se bojim, da bodo tudi kakšni socialni nemiri."

"Nisem prepričan, da je za sindikate najbolj perspektivno pričakati vlado s stališčem, da podaljšanja interventnega zakona ne bodo dopustili," pa je povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole.

Komentarjev 6
  • Franc Bukovec 15:29 23.marec 2012.

    vse kar je še ostalo, je socialna država. Do neke mere. Janša in njegove čivave so popolnoma nesposobni ali pa so pač lenuhi. Nekaj od tega pač je. Vsak kmet zna znižat stroške, tako ali drugače. Ne zna pa vsak ...prikaži več zaslužit denarja. In Janša in čivave nimajo pojma, kako ustvarjati nova delovna mesta na dolgi rok. Mislim, mi se pogovarjamo o ukivitvi praznikov, o zmanjševanju nadomestil. Ne vem, a bo to rešilo naše gospodarstvo? Nikdar. Ni štos v zmanjševanju stroškov (to se dela ali sproti ali po tem ko nekaj ustvariš) ampak v ustvarjanju nečesa. Državni aparat ima nalogo pripeljati (ustvariti pogoje) v Slovenijo kapital in optimizem, da bomo ljudje pričeli ustvarjati in odpirati nova delovna mesta, da bodo ljudje trošili, da bodo plačevali davke bla bla bla. Ne pa jemati in jemati. Zmanjšali bodo nadomestila, ampak ljudje še vedno ne bodo imeli službe zaradi tega. Zmanjšali naj bi veliko ostalih pravic, vendar nič od tega ne bo rešilo naše države in stanja v njej. Kvečjemu bo

  • nibo 09:38 23.marec 2012.

    "Znižali bodo nadomestila in s tem spodbudili brezposelne." Ne zahtevam nadomestila, naj mi država da samo tisto kar sem vplačeval za primer brezposelnosti v 27 letih dela z obrestmi pa bo miren saj bom dobil bistveno več kot sedaj nadomestila. ...prikaži več. Naj se država zave da nadomestilo niso dar države ampak so sad vplačila dela. Večino ljudi ni na borzi zaradi lenobe ampak je to sad, nesposobnosti slovenskih menedžerjev in požrešnosti finančnih sektorjev. Zanimivo da so ukrepi namenjeni samo proto državljanom, tako da se sprašujem vlada čigeve države je to. Janša grozi z odstopom v primeru da se ukrepi ne spejmejo, pa saj te večina ni volila tako da se lahko spelješ takoj.

  • nina 07:31 23.marec 2012.

    adijo socialna država stranke ki imajo spredaj S naj zamenjajo s F jim bolj ustreza čim prej revolucijo jebeš tako demokracijo to je izkoriščanje človeka uničit kar je bilo vrednega so v 20. letih uničili vse da se nebo ponovilo ...prikaži večnovilo bežanje v argentino ni daleč ta dan.