Slovenija
17 ogledov

Vizjak: Sporazum dober za obe strani

Andrej Vizjak
1/5
Nik Rovan
Konec napetosti. Sporazum podpisan, referendum odpade, stavke je konec. Danes začne veljati tudi kolektivna pogodba za policiste.

Sporazum med policisti in vlado je po nemalo zapletih le podpisan. Vladni pogajalec in minister za delo Andrej Vizjak je dejal, da so podpisali sporazum, ki je dober za obe strani: "Dogovor je rezultat niza dogodkov v preteklosti, ko policisti niso uspeli uveljaviti pravic, ki jim pripadajo, zato so tudi uporabili taka orodja, kot so jih."

Dejal je še, da je bil razlog za jezo policistov v zadnjih dneh podrto zaupanje med vladno stranjo in sindikatoma. "Hvala za korektna pogajanja, draga kolega," je predsednikoma policijskih sindikatov dejal Vizjak.

Sindikalisti še previdni

Zoran Petrovič, predsednik Sindikata policistov Slovenije, pa je bil pri izjavah nekoliko bolj previden: "Sporazum bo dober toliko, kolikor se bo izvajal v praksi. Minister je skozi pogajanja spoznal, kakšen je položaj policista. Za te policiste sem se osebno izpostavil, da bi zagotovili izboljšavo njihovega statusa."

"Podpisujemo nekaj, kar še ne pomeni nič. Naši člani so pred nekaj minutami končali z glasovanjem, ali naj se podpiše sporazum. S podpisom bomo začasno ustavili sindikalne aktivnosti, ki jih bomo po potrebi spet začeli in policiste pozvali k nadaljevanju stavke," pa je povedal predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič.

Da ne bo le mrtva črka na papirju

"V tem prostoru sem eden srečnejših ljudi. Tisto, kar se je nabiralo dvajset let, bo težko popraviti. Hvala ministru, da je imel posluh za težave, ki bremenijo policiste. Sam bom poskrbel, da sporazum ne bo le mrtva črka na papirju," pa je dejal generalni direktor policije Janko Goršek.

Dodatki za delovno uspešnost

Vlada bo po Vizjakovih besedah do konca leta namenila dva milijona evrov za delovno uspešnost. Kriterije, po katerih se bo delil ta denar, morata sindikata določiti v prihodnjih dveh tednih.

Petrovič je pojasnil, da bi dodatki za delovno uspešnost zajeli večino policistov. "Tistim, ki se zavedajo, zakaj nosijo značko in uniformo, je treba dati dodatke," je dejal Goršek.

"Policisti imajo to specifiko, da je zaposlenih bistveno manj, kot je delovnih mest. Zato smo se uskladili, da se uredi dodatna kvota denarja za njihove dodatke," je dodal Vizjak.

Nižje plače na računu že junija

Kot je povedal predsednik državnega zbora Gregor Virant, bo zakon za uravnoteženje javnih financ na strani elektronskega uradnega lista objavljen še danes, podpisi za referendum se ne zbirajo več, zakon so že poslali v podpis tudi predsedniku republike, veljati bo začel že jutri. Tako bo znižanje plač v denarnici čutiti že junija. Enomesečna zamuda pa bi pomenila od 50 do 60 tisoč evrov škode.

Virant je ob tem dejal, da sporazum rešuje specifične težave policistov, hkrati pa ne ruši enotnega sistema plač javnega sektorja: "Plačna reforma se zdaj tudi dokončno uveljavlja."

V ustavno presojo?

Že dopoldne pa je sindikat ministrstva za obrambo sprožil postopke "za ustavno presojo navedenih ukrepov, in sicer na varovane plače ter regres za leto 2012". Za tak korak so se odločili "zaradi nepravičnega in neustavnega stanja, ki ga je vlada sprejela enostransko in brez upoštevanja zahtev".

Vizjak je v zvezi z napovedjo ustavne presoje povedal, da ta nima povezave z uveljavitvijo tega zakona. O tem, ali bo pobudo sprejelo, bo presodilo ustavno sodišče. Tudi če bi zaradi t. i. varovanih plač in regresa za letni dopust prišlo do zadržanja, pa je velika večina zakona za uravnoteženje javnih financ "pod streho, kar je ključno", je pojasnil minister.

Komentarjev 19
  • graff 13:57 31.maj 2012.

    sem bral tvojo osmrtnico......

  • francek 09:26 31.maj 2012.

    7700 VSAJ PREŠTEJTE SE PRAV.

  • francek 09:23 31.maj 2012.

    KAJ ČAKAŠ?