Slovenija
24 ogledov

Vizjak upa na dober konec

Protest Nik Rovan
Prvi krog pogajanj socialnih partnerjev o pokojninski reformi. Dogovorili so se o načinu nadaljnjega dela.

Socialni partnerji so na današnjih pogajanjih predstavili svoje poglede na pokojninsko reformo in predstavili ključne pripombe na predlog.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak po sestanku ni povedal, pri katerih točkah so pripravljeni popuščati. Pogajanja o pokojninski reformi bodo potekala dvakrat na teden, ob ponedeljkih in sredah, "kar je kar intenziven tempo in nam nalaga, da vsakič pripravimo gradivo in zapise", je povedal minister.

Problem študenti in zaposleni pred 18. letom

Po besedah Lučke Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je v predlog vstavljenih kar nekaj njihovih zahtev. "To pomeni, da je predlog veliko bolj pragmatičen," je ocenila. Po njenih besedah tudi menijo, da bo mogoče še marsikaj spremeniti.

"Je pa minister jasno povedal, da pri nekaterih točkah vlada ne bo popuščala. Reforma mora namreč prinesti finančne učinke," je dejala. Vlada bo po njenih besedah zagotovo vztrajala pri podaljšanju pokojninske dobe in dvigu upokojitvene starosti.

Sindikati pa so danes še zlasti izpostavili vprašanje tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti in imajo zelo dolgo zavarovalno dobo ter tistih, ki so študirali. Pri slednjih praktično ni nobene možnosti, da se upokojijo pred 65. letom starosti.

Pogajalci na strani delodajalcev pa niso želeli dajati izjav. Tatjana Čerin je pojasnila, da so se pogajanja šele začela, zato pogovorov ne želijo komentirati.

Komentarjev 4
  • privat 18:51 20.september 2012.

    KDO JE TA VIZJAK DA UPA... .....kaj on sploh zna razmišljati?

  • graff 17:57 19.september 2012.

    Zanimivo, vsi so tiho ob podatku vladne ekipe, da bodo pokojnine po novi zakonodaji ,,nižje,,!! Oh sindikati, nehajte trobezljati in širiti kretenizme, najbolj pa zamerim Belgijskemu študentu Kahrl Ehrjavcu, da se s svojo stranko "Desus" šlepa na hrbtih pokradenih, ogoljufanih ...prikaži večh in ponižanih slovenskih upokojencev.

  • privat 13:38 19.september 2012.

    Ja tako bi moralo biti..kdo je odgovoren naj zdaj poravna...!! Samo pri nas je že vse zmenjeno in tudi to kdo bo pokradel evropsko pomoč!! Debilna je ta naša skorupirana deželica in mislim da tudi evropa nam več ne more ...prikaži veče pomagati...reši nas le velika hitra sodišča v smislu narod vam sodi!! Ne pa da fašisti pišejo sodba v imenu naroda?? Katerega naroda...verjetno bogatega ,premožnega...tako pa vemo da ne gre dolgo...