Slovenija
31 ogledov

Vizjak vedel za dvig dividend

andrej vizjak Boštjan Tacol
"Minister za delo Andrej Vizjak je prvi paket delnic Telekoma kupil dan po tistem, ko je vlada dala soglasje k predlogu za izplačilo dividende, višje od predvidene, o čemer ni obveščala javnosti,“ piše Dnevnik.

Minister za delo Andrej Vizjak je sicer povedal, da o delnicah Telekoma "ni vedel nič, česar ne bi vedeli tudi drugi vlagatelji", kar po poročanju Dnevnika ne drži. Iz dokumentov naj bi bilo razvidno, da je vlada, o uveljavljanju glasovalnih pravic na skupščini Telekoma, ki je bila 21. junija, odločala teden dni prej – na seji 14. junija. Pri tem je sprejela sklep, s katerim je soglašala z dvigom dividende s 5,19 na 7 evrov na delnico. O tem je bilo obveščenih le peščica ljudi - poleg predsednika vlade in ministrov le še trije člani uprave AUKN ter odgovorni osebi v vladni službi oziroma uradu. "A že isti dan se je eden od njih – minister Vizjak – odločil kupiti večji paket delnic Telekoma, za katerega je odštel seštevek skoraj svojih šestih neto plač. Po naših podatkih je namreč Vizjak uradni lastnik delnic postal v torek, 19. junija, dva dni pred skupščino Telekoma. To pomeni, da je bil nakup izvršen najmanj dva delovna dneva prej, torej v petek, 15. junija,“ piše Dnevnik.

Vizjak in Runjak zaslužila

Minister za delo je za prvi paket delnic - 250 delnic Telekoma - odštel 17.250 evrov. 400 delnic Telekoma, za katere je odštel 26.500 evrov, pa je kupil 18. septembra, torej dober mesec dni po tistem, ko je Sod na pobudo vlade začel pripravo dokumentov za prodajo državnih deležev v več družbah, tudi Telekomu. Vizjak je še v četrtek zatrdil, da "za ta podatek ni vedel". Po izračunih časnika, so dividende Vizjaku že v nekaj dneh prinesle 1750 evrov. Enako dobro naj bi jo odnesel vodja direktorata za javno premoženje in finančni sistem pri ministrstvu za finance Matej Runjak.

"Res je, da sta Vizjak in Runjak za namero Telekomovega izplačila dividend izvedela iz javno objavljenega sklica skupščine. A ni izključeno, da je koga od njiju k nakupu spodbudil prav naknadni in javnosti sprva prikriti dvig višine dividende. Če bi namreč ta ostala enaka prvotnemu predlogu uprave Telekoma, bi Vizjak na račun prejel "le" 1297 evrov, torej 453 evrov manj, Runjaku pa bi dividende prinesle 1525 evrov, več kot 500 evrov manj od kasnejšega zneska. Daleč največjo premijo bi obema prinesla prodaja državnega deleža v Telekomu. Ta bi po ocenah analitikov tečaj delnice, ki trenutno znaša 81 evrov, zvišala v vrednosti med 120 in 160 evri, kar bi samo Vizjaku prineslo od 34.400 evrov do 60.000 evrov dobička."

Komentarjev 14
  • feferon 12:14 09.december 2012.

    Bomo morali vztrajat vsi, ne samo Mariborčani, da se znebimo teh podrepnikov.

  • privat 22:33 08.december 2012.

    še diplomo za ravbarje bo dobil...zdaj je pravi politik Slovenske države!!

  • Karl Rečnik 19:59 08.december 2012.

    Pri nas v državi je vse gnilo, ko je Vizjak kritiziral, kako drago potuje bivši predsednik v Bosno, je preusmeril svoje aktivnosti od sebe, ko je na naš račun potoval in obiskoval tekme, pa se je vedno delal neumnega, kar ...prikaži več tako je. Pri nas potrebujemo samo finančno policijo.Povsem enostavno je, izračunaš koliko let si delal x dohodek, odbiješ kakšno je tvoje premoženje, odbiješ hrano potrebno za preživetje, davek državi, prišteješ denar, ki ga imaš in ugotoviš, koliko ti ostane.Za vse ostalo ali si kradel ali so te pa podkupovali.Pri nas bi morali zamenjati vse sodnike, ker so nesposobni. Pa bi te barabe že zdavnaj izvisele. Ne more na sodišču diktirati odvetnik in postavljati zahteve, sodnik je tisti, ki mora vedeti kaj lahko in kaj ne. Dokler se ne bo vse spremenilo ne bo boljše.