Slovenija
5823 ogledov

Vizjak zanika obtožbe: "Tu ni insajderstva v nobenem pomenu besede!"

Andrej Vizjak Saša Despot
Delnica Petrola je po zadnjih današnjih podatkih poskočila že za 7 odstotkov.

Petrol bo deregulacije zagotovo vesel

Po tem, ko je vlada včeraj sprostila regulacijo cen goriv na drobno na vseh prodajnih mestih, so Finance spomnile, da je med največjimi posameznimi delničarji Petrola tudi okoljski minister Andrej Vizjak

Ta je po poročanju Financ še med epidemijo dejavno kupoval delnice Petrola, pred enim letom je imel v lasti 12 delnic Petrola, v letu pred ministrovanjem jih je kupil 71, odkar je minister pa jih je kupil 415.

Kako težko je konkurentom v resnici vstopiti na slovensko tržišče in kako bo odločitev vlade vplivala na cene goriva v prihodnje, si lahko preberete v članku Sprostitev cen bencina in dizla: takšne podražitve lahko pričakujete

Ker najvišja maloprodajna cena ne bo več omejena, bodo lahko trgovci kmalu povišali svoje marže, kar se že kaže na borzi. Delnica Petrola je danes, ob 13.28, poskočila za skoraj sedem odstotkov (vir).

"Mislim, da se me lotevajo zaradi želje po aferaštvu, to je vse!"

Minister pa je za Delo odgovoril na očitke, da se je deregulacija zgodila le nekaj mesecev po njegovi naložbi. "Kaj imam jaz s tem? Mislim, da se me lotevajo zaradi želje po aferaštvu, to je vse! Sam sem državljan Slovenije, sem sicer tudi funkcionar, spomladi letos sem ocenil nakup delnic Petrola kot dobro naložbeno priložnost. Zato sem delnice tudi kupil. Nakup sem financiral iz več virov, nekaj denarja sem dobil s prodajo nekih drugih papirjev, nekaj sem imel svojih prihrankov, za del zneska pa sem vzel tudi posojilo. O tem poslu sem tudi podrobno poročal komisiji za nadzor javnih financ. Kaj sem jaz več vedel o Petrolu kot kdorkoli drug? Tu ni insajderstva v nobenem pomenu besede, nisem član organov upravljanja družbe in nisem član nadzornih organov. Sem član vlade, ampak vlada nima absolutno nobenih pristojnosti nad Petrolom," je odvrnil. 

Vizjak verjame, da bo deregulacija na daljši rok dobra tudi za uporabnike

Ima pa vlada, kot so spomnili novinarji Dela, možnost opustiti nadzor nad maržami goriv, kar je tudi storila in s tem olajšala poslovanje Petrolu. "To drži in to je praktično edini vzvod, ki ga vlada ima za vpliv na Petrol, vendar pa je bil moj nakup izpeljan spomladi, veliko prej, kot je bil govor o liberalizaciji cen pod to vlado," je pojasnil Vizjak.

Vizjak sicer verjame, da bo deregulacija na daljši rok dobra ne le za delničarje, temveč tudi za uporabnike, čeprav se zaveda, da se bodo cene sprva dvignile. Zlorabe močnega položaja Petrola in OMV se Vizjak ne boji, spomnil je tudi, da lahko vlada v primeru zlorab ponovno uvede regulacijo cen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • Naklonsky 18:51 25.september 2020.

    Brez veze, spet je potrebno nekoga diskvalificirati. Včerajšnji dvig cene delnice je bil manj kot sedem odstotkov, dandašnji niti pol odstotka. Če računamo še stroške nakupe in prodaje, letno vodenje evidence trgovalnega računa in nato še davek kapitalskega dobička to ...prikaži večo bore malo. Poleg tega pa je delnice kupil spomladi, torej veliko prej kot je vlada sprejela sklep o prostem oblikovanju cen goriva. Zaslužil bi znatno več, če bi kupil delnice Krke.

  • ode 06:41 25.september 2020.

    Več vodilnih na Telekomu Slovenije je v času tik pred napovedano odločitvijo madžarskega Matava, ali bo kupil T.S. ali ne, prodalo vse svoje delnice po cca 500 takratnih eur, medtem, ko so jih neobveščeni v tem času kupovali. T.S. ni ...prikaži več bil prodan, delnica pa je v nekaj dneh padla za 50%.

  • Ender3 18:00 24.september 2020.

    Po pričakovanju je izkoristil notranje informacije in bo pridobil premoženje in ga nakazal na davčno oazo po priporočilu I.Simića. Zanimivo pa je, da je minister SDSa in ta bo poskrbela, da bo stvar relativizirana, brez epiloga.