Slovenija
35 ogledov

Vklop v omrežje pod vprašajem

Po predvidevanjih vodstva Seng naj bi ČHE Avče s komercialnim obratovanjem začel Žurnal24 main
Avče. Prva črpalna hidroelektrarna pripravljena.

Črpalna hidroelektrarna (ČHE) Avče je prejšnji teden dobila uporabno dovoljenje za poskusno delovanje. Graditi so jo začeli julija 2005, celotna investicija pa je znašala 120 milijonov evrov. Posebnost ČHE je v tem, da v času nizkih cen električne energije (ponoči in ob koncih tedna) to porablja za črpanje v akumulacijski bazen, v času visokih cen elektrike (konice ob delavnikih) pa tako akumulirano vodo porablja za proizvodnjo električne energije.

Akumulacijski bazen na 600 metrov visokem Kanalskem Vrhu sprejme 2,2 milijona kubičnih metrov vode. Zgornjo akumulacijo in strojnico elektrarne ob Soči povezujeta dovodni predor in tlačni cevovod. Zadnji poteka tudi pod zemljo v obliki 190 metrov globokega vertikalnega jaška ter 400 metrov dolgega horizontalnega predora. Na leto naj bi v ČHE Avče proizvedli 426 GWh elektrike.

Ker družba Eles zaradi znanega spora s krajani Renč še ni obnovila daljnovoda, to zapleta priključitev ČHE na omrežje. V družbi Soške elektrarne Nova Gorica (Seng), ki je investitor v ČHE, se z Elesom pogovarjajo o okrepitvi omrežja z novimi tipi vodnikov, kar bi vsaj deloma omogočilo obratovanje ČHE.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.