Slovenija
53 ogledov

Vlačič in Duhovnikova ovadena

Patrick Vlačič Gregor Katič
Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je zaradi suma zlorabe položaja uvedel sodno preiskavo zoper nekdanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča in nekdanjo predsednico uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars) Matejo Duhovnik.

Patrick Vlačič in Mateja Duhovnik sta po neuradnih informacijah ovadena zaradi suma zlorabe položaja pri gradnji zadnjega manjkajočega kraka dolenjske avtoceste. Vlačič je podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje nadvoza, Duhovnikova pa je odobrila izplačilo 1,5 milijona evrov odškodnine Mirku Kovačiču, lastniku zemljišča pri Trebnjem, ki po mnenju tožilstva do tako visokega zneska ni bil upravičen.

Osumljena sta se na preiskavo pritožila, zato ta še ni bila pravnomočno uvedena, so pojasnili na sodišču.

Niso delali zadovoljivo

Računsko sodišče je aprila lani v porevizijskem poročilu v zvezi z izplačilom odškodnine in gradnjo nadvoza na avtocestnem odseku Pluska–Ponikve ocenilo, da uprava Darsa pri naročilu novih cenitev zemljišč ni ravnala zadovoljivo. Ocenili so, da je Dars pri naročilu novih cenitev, ki naj bi služile za sklenitev novega sporazuma s Kovačičevo družbo Avtotransport Kovačič, hudo kršil obveznost dobrega poslovanja.

Uprava družbe je v okviru popravljalnih ukrepov naročila nove cenitve, ne da bi Avtotransport Kovačič sploh izrazil zahtevo za izplačilo kakršnekoli škode. Računsko sodišče je tako ravnanje Darsa ocenilo kot negospodarno in predlagalo začetek postopka razrešitve predsednice in članice uprave družbe, pri čemer pa nadzorniki nato razrešitve niso izglasovali.

Komentarjev 2
  • Veteran 21:53 18.avgust 2012.

    No končno je prišel na vrsto tudi Vlačič, čeprav bi moral biti zraven še kar nekaj oseb iz obale (Jakomin, Požar, ...).

  • Hiphura 00:58 18.avgust 2012.

    Nedokazljiva fantazija. Dam prevozniku 1,5 mega, on pa meni odšteje 200 kilo pa še mojmu šefu 400 kilo. Na Cipru. Preprosta razlaga. Dans ni važn , de si stručko. Dober si samo, če kradeš. Ker je to splošen vzorec morale ...prikaži več onih pri koritu. To je tudi vzor za mlade. Parlament pa to vzdržuje s primerno zakonodajo...že 20 let...