Slovenija
6 ogledov

Vlačič Korošcem obljublja asfalt

Propad Preventa je bil velik udarec za vso regijo, ki pa ima še veliko drugih te
1/20
Žurnal24 main
Prometni minister Vlačič je Korošcem obljubil, da bodo hitro cesto v idealnem scenariju začeli graditi že leta 2013. Korošci si sicer od obiska vlade želijo konkretnih dogovorov.

"Vedno smo polni upanja, a še vedno smo po takšnih obiskih ostali z dolgimi nosovi," nam je v pogovoru za Žurnal24 povedal prevaljski župan Matic Tasič. Danes se bo namreč po koroških krajih razteplo kar 13 ministrov s premierjem Borutom Pahorjem na čelu.

"Na Koroškem zaradi nedavnih stečajev in pomanjkanja razvoja vladata zelo slaba socialna slika in pesimizem, ljudje so apatični in naveličani velikih gospodov iz Ljubljane," opozarja Tasič in dodaja, da mora država nujno izpolniti dolgoletno obljubo in začeti uresničevati tretjo razvojno os, katere rdeča nit je hitra cesta. "Ta odrezanost se mora končati, saj zaradi vse slabših cestnih povezav gospodarstvo hira, kadri pa se odseljujejo. Hitra cesta bo omogočila gospodarski razvoj in vrnitev mladih," župan pojasnjuje pomen tretje osi, ki še vedno čaka na umestitev v prostor.

Koroška regija ima okoli 73 tisoč prebivalcev. Samo v enem letu je brezposelnost narasla za 17 odstotkov na 4.354 oseb. Registrirana brezposelnost je sicer 12-odstotna, državno povprečje je dobrih 10 odstotkov.

Prva lopata za cesto menda 2013
O nujnosti konkretnih državnih zavez glede tretje osi je prepričan tudi župan občine Ravne na Koroškem Tomaž Rožen. Morda bosta oba župana, kot tudi ostali v regiji, po današnjih obljubah ministrov za promet in okolje Patricka Vlačiča in Roka Žarniča vseeno bolj zadovoljna.

Vlačič je namreč obljubil, da bi vsaj za dva od štirih odsekov, ki bosta štajersko avtocesto povezala s Slovenj Gradcem, prostorske načrte lahko sprejeli čez eno leto, prvo lopato pa bi lahko zapičili leta 2013. A ob tem z Žarničem opozarjata lokalno skupnost, naj opravi svoj del "domače naloge" pri dogovarjanju z lastniki parcel. Vlačič je odločen, da se ne bo ponovil dolenjski scenarij, kjer so določeni deli trase "dobesedno spomenik neumnosti". Žarnič je dal tudi vedeti, da veliko dražje različice hitre ceste skozi predore niso realne, saj zanje ni denarja. In če ne bo dogovora o trasi? "Potem pač ne bodo imeli ceste," je bil odrezav Žarnič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.