Slovenija
12 ogledov

Vlačič obljublja rešitev za vse

(Foto: Benjamin Kovač) Žurnal24 main
Čeprav današnji sestanek še ni dal jasnih odgovorov glede poplačila podizvajalcem, ki so za SCT gradili pomursko avtocesto, nato pa ostali brez plačila, je minister Vlačič prepričan, da bodo našli rešitev za vse.

Vodstvo Darsa, minister za promet Patrick Vlačič in predstavniki Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države so iskali način, kako zagotoviti denar za delo, ki je bilo opravljeno na avtocestnem odseku skozi Prekmurje. Dars je pri po današnjih dogovorih dobil nalogo, da pripravi seznam posameznih skupin primerov nepoplačil, o katerih se bodo znova pogovarjali prihodnji torek.

Vlačič je pojasnil, da bodo seznam nato pregledali pravni strokovnjaki. Poudaril je, da je vsak primer podizvajalcev drugačen, da pa bodo skušali najti rešitev za vsak posamezen primer, v kar je prepričan.

Podizvajalci poudarjajo, da bi glede na pogodbena določila sredstva za njihovo plačilo iz bančne garancije moral zagotoviti Dars, ki je z glavnim izvajalcem del, družbo SCT, podpisal pogodbo. V Darsu pa so medtem že večkrat pojasnili, da podizvajalcev ne morejo poplačati, saj naj bi njihovo delo že plačali glavnim izvajalcem.

Ker Dars ni omogočil poplačila podizvajalcev, so ti v ponedeljek protestirali pred upravo družbe in od uprave zahtevali plačilo za opravljena dela na podlagi bančne garancije.

Premik po sestanku s Pahorjem
V sredo je sestanek na temo problematike nepoplačil podizvajalcev pri gradnji pomurske avtoceste sklical tudi premier Borut Pahor in po sestanku je minister Vlačič napovedal, da bodo odločitve, ki bodo omogočale takojšnjem začetek reševanja problematike, padle danes.

Sredinega sestanka pri predsedniku vlade so se poleg Vlačiča udeležili še minister za pravosodje Aleš Zalar, direktorica direktorata za javno premoženje na ministrstvu za finance Miranda Groff Ferjančič, predstavnik Agencije za upravljanje kapitalskih naložb države, predsednik Združenja izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu Slovenije pri GZS Mirko Požar ter predstavniki podizvajalcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.