Slovenija
4 ogledov

Vlačič razmišlja, kaj bi s Sol Traderjem

Sol Trader je še vedno v slovenskih teritorialnih vodah. Žurnal24 main
Prometni minister Patrick Vlačič razmišlja, ali bi zaplenil hrvaško ladjo Sol Trader. Hrvaško veleposlaništvo morebitne vladne zaplembe ne komentira.

Prvega aprila je postala pravnomočna odločba pomorskega inšpektorja, s katero je ladji naložil, naj takoj izpluje iz notranjih morskih voda in teritorialnega morja Republike Slovenije, a posadka ladje tega ni storila. Zdaj se jo lahko skladno s pomorskim zakonikom proda na javni dražbi ali na drug najprimernejši način, kupnino pa po odbitju stroškov prodaje ladje položi za račun ladjarja pri pristojnem sodišču.

Kaj bo storila vlada oziroma prometno ministrstvo, še ni znano. "Odločitve še ni. Po neuradnih podatkih, s katerimi razpolagamo, je ladja močno obremenjena s hipotekami, kar pomeni dodatni zaplet. Ministrstvo za promet zato zbira informacije in preučuje možnosti za najhitrejšo in najustreznejšo rešitev nastalega položaja, ki bo v skladu z mednarodnimi konvencijami, pravom Evropske unije in določili pomorskega zakonika," pravijo na prometnem ministrstvu, ki ga vodi Patrick Vlačič. Za komentar morebitne vladne zaplembe hrvaške ladje smo že včeraj želeli pridobiti tudi stališče hrvaškega veleposlaništva v Ljubljani, a nam na našo prošnjo niso odgovorili. Sol Trader je bil zaustavljen v koprskem zalivu konec januarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.