Slovenija
21 ogledov

Vlačiča za naslednika

Pahor v ponedeljek odhaja v Washington. (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Borut Pahor se je po volilnem zmagoslavju postavljanja nove ekipe lotil strateško. Ob vodenju vlade skrbi tudi za kontinuiteto v stranki. Patrick Vlačič bo očitno njegov naslednik.

Gre za tek na dolge proge, a nekateri iz Pahorjeve bližine tudi njegove zadnje nekonvencionalne poteze pojasnjujejo preprosto. Pahor si je želel postati predsednik republike, funkcije predsednika vlade si nikoli ni posebej želel. Zato se tudi ne obremenjuje s tem, da bi jo izgubil. Njegove nove sanje so prevzeti evropsko levico. Na čelu stranke evropskih socialdemokratov nadomestiti sedanjega predsednika Poula Nyrupa Rasmussena, bivšega danskega premierja, ki je v predvolilnem času v podporo Pahorju prišel celo v Ljubljano. Sodeč po slišanem si tudi Rasmussen Pahorja želi za naslednika.

Neuradno, a zelo zanesljivo se bo SD marca sešel na kongresu, kjer bo za podpredsednika kandidiral Patrick Vlačič. Do funkcije Pahorjevega naslednika mu tako ostane le še korak.

Pahorjeva mlada struja v SD bi se tako še okrepila v primerjavi s staro strujo in strujo prišlekov iz LDS, ki jo simbolizirata predvsem Anton Rop in Milan M. Cvikl. Čeprav je zadnjemu pripadlo visoko mesto v vladi, postal je generalni sekretar, je Pahor v njegov kabinet za šefinjo skadriral perspektivno Damijano Karlo iz svoje baze. Tudi poslanska skupina se je po volitvah pomladila s kadri po Pahorjevem okusu, poslanci so denimo Dejan Levanič, Matevž Frangež in Luka Juri.

Kupovanje časa
"Vsak predsednik vlade ima okoli sebe svetovalce, ki jim zaupa. Njihove nasvete lahko upošteva ali pa ne. Na splošno ni v navadi, da bi premier v odgovorih posebej omenjal posvetovanje s svojimi svetovalci – to je vendar samoumevno. V primeru Pahorja je to kar običajen pojav, vendar gre verjetno bolj za 'kupovanje časa'. Zaenkrat učinkovito." Tako Pahorjevo kadrovanje svetovalcev ocenjuje njihov nesojeni sodelavec Anže Logar. Sicer mednarodni tajnik SDS je doslej edini, za katerega je javno znano, da je vabilo v kabinet zavrnil.

Simona Dimic © Dejan Mijović

 
Simona Dimic, šefica kabineta predsednika vlade
Pahorjeva desna roka. Zaupnica. Skrbi za premierjev urnik. Dolgoletno sodelavko je Pahor spoznal še kot predsednik državnega zbora, ko je bila sodelavka protokola. V času Pahorjeve kariere evropskega poslanca je Dimičeva opravljala funkcijo njegove asistentke v Ljubljani.



Žiga Čebulj © Dejan Mijović

 
Žiga Čebulj, svetovalec v kabinetu predsednika vlade
Pahorjev ekonomski svetovalec. Formalno pomembnejše funkcije nima, menda ga Pahor še "špara", da dozori. Pri tem naj bi opravljal tudi manjše kadrovske naloge in posvete. Zato številni njegovo funkcijo v kabinetu primerjajo s funkcijo Boruta Petka v kabinetu bivšega premierja Janeza Janše.



Uroš Jauševec © Žurnal24

 
Uroš Jauševec, glavni tajnik SD
Velja za strankinega kadrovika. Tak sloves si je ustvaril sam pred volitvami, ko je priznal, da ima USB-ključ s 500 naslovi ljudi, ki jih lahko skadrira po zmagi. Na ponedeljkovi zabavi SD je bil gotovo eden od najbolj zaželenih sogovornikov funkcij in kariere željnih gostov. "Motiviranje članstva" šteje med svoje hobije.



Sebastjan Jeretič © Žurnal24

 
Sebastjan Jeretič, odnosi z javnostmi SD v času kampanje
Človek, ki je osmislil komunikacijski del Pahorjeve kampanje. In iz Pahorja tudi magistriral, iz naloge pa objavil knjigo Borut Pahor od partnerja do alternative. Trenutno se, menda zaradi družinskih razlogov, umika v svojo agencijo za komuniciranje na Obalo, a se do prihodnjih volitev skoraj zagotovo vrača v štab SD.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.