Slovenija
25 ogledov

Vlada bi holding, SD zadovoljna z AUKN

Janez Šušteršič Saša Despot
Vlada je sprejela predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu. Predlogu nasprotujeta tako Pozitivna Slovenija kot Socialni demokrati.

Na holding naj bi prenesli vse državno premoženje, pri čemer naj bi Kapitalsko družbo (Kad) in Modro zavarovalnico upravljali ločeno, ter tudi slabe terjatve bank v državni lasti.

Po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki bo kompleksen zakon z veliko rešitvami, kot pravi, predstavil na petkovi novinarski konferenci, bo struktura upravljanja z državnim premoženjem ostala takšna, kot je bila predvidena.

Se bo pa moral holding najprej oblikovati, kar pomeni, da je treba najprej izvesti prenose, državni zbor mora imenovati nadzornike, ti pa upravo holdinga.

Pol leta za vzpostavitev holdinga

"Gre za obdobje nekako pol leta, ko naj bi se holding vzpostavil," je še povedal Šušteršič.

Zakon tako cilja na povečanje vrednosti naložb države z aktivnim upravljanjem in dosledno vzpostavitvijo sistema korporativnega upravljanja, kar se bo po navedbah vlade doseglo s koncentracijo vseh naložb države pri enem upravljavcu.

Premoženje države je trenutno namreč v lasti več pravnih oseb, ki zasledujejo različne poslovne cilje. Premoženje velikokrat ni upravljano optimalno, kar posledično pomeni, da izkupiček (donosnost) za lastnika ni maksimalen, temveč je podrejen različnim ciljem, ki jih te družbe zasledujejo, navaja vlada.

PS in SD proti

Predsednik SD Igor Lukšič je pred začetkom konference SD, na kateri bo stranka ocenila svoje in delo vlade, dejal, da bo stranka na konferenci sprejela izjavo o vladnem predlogu o ustanovitvi Slovenskega državnega holdinga, ki ga ne podpirajo. Poslanci SD so namreč zadovoljni s sedanjo obliko dela AUKN.

Lukšič je dejal, da je oblika upravljanja, kot jo predstavlja Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), zelo dobra in jo je treba nadgrajevati v smeri še kakovostnejšega upravljanja državnega premoženja. Za slabe terjatve pa bi bilo po njegovem bolje, da se ustanovi poseben sklad po zgledu drugih držav.

Da poslanci Pozitivne Slovenije z zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v zvezi z načrti vlade na področju upravljanja državnega premoženja, pa je dejala poslanka Alenka Bratušek.

Po njenem mnenju ne sme priti do predlaganega združevanja premoženja. "Minuli teden smo zato tudi vložili svoj predlog zakona o upravljanju kapitalskih naložb države, po katerem bi bilo upravljanje ločeno od premoženja," je danes poudarila Bratuškova.

Upravljanje s kapitalskimi naložbami države bi bilo po predlogu poslancev PS urejeno na enem samem mestu, in sicer v državni družbi za upravljanje, ki bi upravljala tudi naložbe in skrbela za obveznosti Slovenske odškodninske družbe (Sod), Kapitalske družbe (Kad) in DSU.

Poslanci o dveh zakonih iste problematike

Prejšnji teden pa so svoj predlog zakona o upravljanju kapitalskih naložb države po rednem zakonodajnem postopku vložili tudi poslanci PS.

DZ sicer običajno v primeru vložitve dveh zakonov iste problematike običajno prej obravnava zakon, ki je bil v zakonodajni postopek vložen prvi, vendar pa se lahko oba zakona obravnavata hkrati. Matični odbor bo sedaj moral odločiti, kako bo potekala obravnava obeh predlogov zakona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.