Slovenija
45 ogledov

Vlada bi potrošila zaloge, strokovnjaki v smiselnost predpisovanja negotovi

Spletni kriminalci prek interneta prodajajo lažne tamifluje. Žurnal24 main
"Mnenja o smiselnosti predpisovanja protivirusnih zdravil so deljenja," pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Kot smo poročali, je vlada minuli teden sprostila 56.320 škatlic zdravila Tamiflu v obliki kapsul ter 56 kilogramov praška. Slovenija je v letih 2006 in 2007 nabavila 350 tisoč škatlic Tamifluja s kapsulami ter 154 kilogramov praška v vrednosti okoli 7,5 milijona evrov.

Gre za drugo sprostitev zalog Tamifluja, leta 2009, ko je razsajala  nova gripa, je vlada sprostila 70 tisoč škatlic Tamifluja, po zadnji sprostitvi pa bo v rezervah ostalo še 241 tisoč škatel Tamifluja in 63 kilogramov praška.

Neučinkovit in nevaren?

Tamiflu bodo letos prvič predpisovali ob "običajni", sezonski gripi,. komu naj bi ga predpisovali pa natančno ne znajo pojasniti niti na ministrstvu za zdravje, niti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Uporaba Tamifluja in drugih zdravil, ki zavirajo virusni encim neuraminidazo, velja za sporno - tudi zato, ker izsledki raziskav, ki so jih naročile farmacevtske firme, ki ta zdravila izdelujejo, pogosto niso bili dostopni javnosti.

Poleg tega je raziskava neodvisne in neprofitne organizacijeobjavljena aprila lani pokazala, da Tamiflu ne zdravi, ampak le blaži bolezenska znake. Bolezen naj bi zdravilo skrajšalo največ za pol dneva. Tamiflu naj bi bil tako enako učunkovit kot paracetamol, vendar veliko dražji. Poleg tega naj bi imel Tamiflu številne stranske učinke, od slabosti in bruhanja, pri nekaterih bolnikih pa naj bi povzročal  tudi hude duševne težave.

Želeli smo dodatna pojasnila. "Mnenja o smiselnosti predpisovanja inhibitorjev nevraminidoze oziroma o njihovi učinkovitosti pri preprečevanju gripe, zapletov in izhoda gripe v različnih skupinah prebivalstva, so deljena," pravi Maja Sočan iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Druge študije učinkovitost dokazale

Glede študije o neučinkovitosti in škodljivosti predpisovanja Tamifuja pa Sočanova navaja britansko vladno poročilo. "V poročilu poudarjajo, da Cochrane Review, ni zajel vseh študij, pač pa samo randomizirane kontrolirane študije brez opazovalnih študij, ki so vključevale hospitalizirane bolnike. Slednje so potrdile dobrobit (predvsem zgodnjega) prepisovanja oseltamivira bolnikov, ki so zaradi težkega poteka gripe hospitalizirani," pravi Sočanova.

Študija, objavljena v  medicinski reviji The Lancet Respiratory Medicine je pokazala, da naj bi  protivirusna zdravila, kot je tamiflu, pri bolnikih, ki so jih med epidemijo nove gripe oziroma virusa H1N1 v letih 2009-2010 sprejeli v bolnišnice, za kar četrtino zmanjšala tveganje smrti. Umrljivost je bila še posebej manjša v primerih, ko so oboleli zdravila začeli jemati že v zgodnji fazi.

Le za težje bolnike?

Na NIJZ se glede predpisovanja Tamifluja sklicijejo na priporočila Centra za preprečevanje nalezljivih bolezni v ZDA. Ta pravijo, da se protivirusna zdravila predpisujejo težjim bolnikom, oziroma bolnikom, ki jih gripa ogroža in so večinoma zdravljeni v bolnišnici.

Podobno stališče imajo v Združenem kraljestvu, se Chier Medical Officer sklicuje na podatke, ki naj bi pokazali, da zgodnje zdravljenje gripe s protivirusnimi zdravili, lahko izboljša potek in končni izid bolezni pri tveganih bolnikih.

 

Komentarjev 5
  • Vrtnica6 17:31 12.januar 2015.

    Skrajni čas je, da investirajo v strategijo z naslovom Kako poenotiti mnenje o učinkovitosti in potrebnosti Tamifluja pri gripi. Kdor ga ne jemlje, naj plača kazen, ker s tem ogroža druge. Pol dneva dlje ogroža druge kot bi jih sicer!!

  • wingspan15 14:46 12.januar 2015.

    čimveč čaja z limono in medom, pa počitek, enostavno je treba gripo preboleti in preležati, pa se ne potrebuje nikakršnega Tamifluje, ki je sam sebi namen in pogoltni farmacevtski družbi. Dokazano ne učinkuje.

  • Johny 13:49 12.januar 2015.

    pozabili ste, da ima država polno tega sranja na zalogi, in najboljši način je, da proda bebcem in s tem še zasluži...Tamiflu pač nima neomejenega roka trajanja!!