Slovenija
61629 ogledov

Vlada bi še eno spremembo pri pokojninah

zavarovanje, olajšava, pokojnina, upokojenec Profimedia
Vlada je pripravila predlog sprememb ZPIZ za tretjo obravnavo in sprejem v državnem zboru. Predlog predvideva spremembo pri pokojninah za vdove in vdovce.

Vlada je določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2S), tretja obravnava, in ga je poslala v obravnavo Državnemu zboru RS. 

V predlog zakona so vključeni v drugi obravnavi sprejeti amandmaji. "Po predlogu zakona se bo od januarja 2024 vdovam in vdovcem, ki uveljavijo pravico do pokojnine po določbah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ZPIZ-2 in izpolnjujejo pogoje za pridobitev pravice do vdovske pokojnine in pravice do starostne, predčasne ali invalidske pokojnine, zagotavljala pokojnina v višini seštevka zneska lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine ter zneska osnove za odmero vdovske pokojnine, vendar največ do višine zagotovljene pokojnine," so pojasnili. 

Kaj to pomeni? V primeru, ko sta zakonca prejemala vsak 400 evrov pokojnine, bi po še veljavni zakonodaji vdova prejela 442,33 evra. Po novi zakonodaji pa bo prejela zagotovljeno vdovsko pokojnino v višini zneska zagotovljene pokojnine, ki bo januarja 2024 znašala 744,15 evra. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 18
  • andrija 11:47 15.december 2023.

    Vlada je sprejela zakon po katerem se bojo vdovske pokojnine izenačile z zajamčemo pokojnino 700e.Problem je v tem ker je trenutno najnižja pokojnina za oktober,november,december in tudi januar 687,75e.Niso dvignili najnižje pokojnine na 700e ampak samo prilepili dodatek za dva ...prikaži več meseca,januarja pa znaša isto kot oktobra to je 687,75e.

  • P.Kos 10:39 15.december 2023.

    @tona0 Ne glede na to, da so pokojnine v Sloveniji dejansko sramotne in s to vlado postajajo še bednejše, je zelo neproduktivno iskati krivca za tako stanje v Peterletovi, še manj Janševi vladi po praktično 30 letih vladanja levih strank ...prikaži več tker očitno ne poznaš podrobnosti, niti osnov postopkov odmer in zakona ZUJF. Namreč ni vseeno od katere osnove se odmerja 57%. Vendar glede na klicaje, vprašaje, velike črke ipd. , resnica zapisa tako ni bila tvoj namen.

  • tona0 14:18 06.december 2023.

    Kdo je spraznil pokojninsko blagajno tam nekje 1992 leta????!!!!?????? A je bil to petrle ( skoraj sem po pomoti napisal gospod )))) KDO JE UVEDEL ZUJF IN OUPOKOJENCEM ZNIŽAL PENZIJE CCA. ZA 22%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A ni bil to janša!!!!!!!!!!!!!!!!!??!!?? Torej upokojenci ...prikaži več morate protestirat proti jj, da nikoli več ne pride na oblast!!!!!!! Če bi mu kao slučajno uspelo vam - nam bo ponovno znižal penzije!!!!!!! Torej protestirate proti napačnim!!!!!!!! Krivci so peterle in jj!!! 🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇