Slovenija
91591 ogledov

Vlada bi uvedla nove bone, znana višina

računalnik nadzorne kamere
Glede na osnutek zakona bo bon vreden 150 evrov.

Služba vlade za digitalno preobrazbo je danes na spletni strani eUprave objavila osnutek zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, katerega namen je povečanje digitalne vključenosti prebivalstva in primerjalnega napredka digitalne razvitosti gospodarstva in družbe. Med drugim je predvidena uvedba digitalnega bona za nakup računalniške opreme.

Vlada bo z uredbo določila ciljne skupine, morebitne posebne pogoje za njegovo pridobitev, vrednost in čas veljavnosti vsakokratnega digitalnega bona, računalniško opremo, nakupu katere je vsakokratni digitalni bon namenjen, in druge podrobnosti. Zaradi izjemnega povečanja potrebe po digitalni vključenosti, ki ga narekujejo zaostrene razmere pandemije covida-19, bi se prvi digitalni bon izdal že na podlagi te zakonske rešitve.

Bon za nakup v zakonu določene računalniške opreme bo glede na osnutek vreden 150 evrov, deležni ga bodo otroci zadnjega razreda osnovne šole, dijaki srednjih šol, študenti naravoslovnih in tehniških študijskih programov ter pripadniki ciljnih skupin odraslih in upokojencev, ki se bodo v letu 2022 udeleževali subvencioniranih izobraževalnih programov.

80 odstotkov prebivalstva do 2028

Cilji predlaganega zakona so krepitev zavesti o prednostih uporabe digitalnih orodij za življenje posameznika in družbo kot celoto ter krepitev zaupanja v digitalne tehnologije, spodbujanje zanimanja za tehniška znanja, še posebej na področju digitalnih tehnologij (računalniško programiranje, robotika, umetna inteligenca in podobno), krepitev razumevanja o digitalnih tehnologijah in njihovi odgovorni ter varni uporabi.

Med cilji so tudi pridobivanje in dvig ravni osnovnih digitalnih kompetenc prebivalstva, da bi imelo osnovne digitalne kompetence do leta 2028 vsaj 80 odstotkov prebivalstva v Sloveniji, starega med 16 in 74 let, dvig usposobljenosti za uporabo digitalnih kompetenc višjih ravni zahtevnosti, povečanje zanimanja za srednješolske, višješolske in visokošolske programe, ki vključujejo specialne digitalne kompetence, in zmanjševanje razlik med spoloma na tem področju. Želja sta tudi dvig podjetnosti v povezavi z digitalnimi kompetencami in razvoj na digitalnih kompetencah temelječega podjetništva.

Spodbujanje digitalne vključenosti bo sistematično in načrtovano. Po osnutku zakona bi se na vsaki dve leti izvedla analiza digitalne vključenosti, na podlagi katere bi se sprejel načrt ukrepov spodbujanja digitalne vključenosti. Podrobnejšo vsebino analize in načrta bo določila vlada z uredbo.

Osem ciljnih skupin

Ukrepi bodo namenjeni osmim ciljnim skupinam prebivalstva: predšolskim otrokom, šoloobveznim otrokom, dijakom, študentom višješolskih in visokošolskih programov, učiteljem na vseh izobraževalnih stopnjah, odraslim in upokojencem. Ukrepi se bodo prilagajali specifičnim potrebam posameznih skupin prebivalstva.

Med ukrepi za spodbujanje digitalne vključenosti osnutek zakona predvideva spodbude za dvig digitalnih kompetenc, promocijo digitalnih kompetenc, digitalnih tehnologij in njihove rabe ter spodbude za nakup računalniške opreme. Spodbude za dvig digitalnih kompetenc se bodo izvajale s subvencijami izvajalcem različnih vrst izobraževanj in usposabljanj, namenjenih različnim ciljnim skupinam za pridobitev ali ohranitev različnih ravni digitalnih kompetenc. Spodbud za dvig digitalnih kompetenc bodo ciljne skupine deležne tudi prek ukrepov resornih ministrstev, ki jih bodo ti načrtovali v svojih politikah, pri oblikovanju katerih bo s priporočili in mnenji sodeloval tudi organ, pristojen za informacijsko družbo. Med ukrepe promocije digitalnih kompetenc, digitalnih tehnologij in njihove rabe sodita naročanje izobraževalnih in promocijskih kampanj ter subvencioniranje promocijskih projektov.

Komentarji na predlog zakona so mogoči do 23. januarja, še izhaja iz objave na eUpravi.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 27
 • peter3 13:36 30.december 2021.

  Ce je kdo kaj nemoralnega ali napacnega storil je to MOL in tovaris Jankovic. Natancno so vedeli( ne se sprenevedat !), da je velika verjetnost, da bodo morale biti stojnice zaprte. Kljub temu so pobasali ves denar vnaprej. Ce bi ...prikaži več bili posteni in socialno cuteci, kakor se izdajajo, bi lahko postavili stojnice in se z najemniki dogovorili za obracun v Januarju, po koncu praznikov. Sedaj je pa ponovno vlada kriva ??? Ne me basat !

 • Avatar Antikrist
  Antikrist 23:35 25.december 2021.

  Se ne bi čudil, če bi ob taki nesposobni vladi, kmalu dobili bone za bencin!

 • Julian_Ellis 09:37 25.december 2021.

  Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦