Slovenija
31 ogledov

Vlada bo industrijo spravila na kolena

null Žurnal24 main
GZS pričakuje, da bo vlada odstopila od dodatnih trošarin. Na finančnem ministrstvu znižanja trošarin ne izključujejo.

"Dodatne trošarine bodo spravile industrijo na kolena, saj bodo pobrale polovico lanskega neto dobička. Posledice bodo v nekaterih podjetjih katastrofalne, zato pričakujemo, da bo vlada od te namere odstopila," je povedal prvi mož Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič.

Na GZS še menijo, da je ukrep namenjen le polnjenju proračunske blagajne, in opozarjajo, da bo zmanjšal skromne dobičke, jih spremenil v izgube ali pa izgube še povečal. V proizvodnji papirja bo nova trošarina odnesla 11 milijonov evrov ali 48 odstotkov lanskega dobička, ki je bil rekorden v zadnjih desetih letih. V kemijski proizvodnji in gumarstvu bo 11 milijonov evrov za dodatne trošarine odneslo petino lanskega dobička, v lesni industriji pa bodo za 4,6 milijona evrov višji stroški lansko izgubo povečali za deset odstotkov. V proizvodnji kovinskih izdelkov se bodo lanske izgube povečale za tretjino. V proizvodnji živil se bodo stroški za energijo povečali za 3,5 milijona evrov, kar je 20 odstotkov lanskega dobička.

Vlada je sprejela odločitev, da s prvim avgustom za šestkrat zviša trošarine za elektriko za podjetja, 1. novembra pa bodo že dvanajstkrat dražje. Tudi trošarina za zemeljski plin bi se povečala za šestkrat. Gospodarstvo bi tako plačalo 100 milijonov evrov več trošarin, samo predelovalna industrija pa 58 milijonov evrov. Ukrep naj bi sicer veljal letos in prihodnje leto.

"Ukrep je prišel ob najbolj nepravem času. Urgentno sprejemamo obremenitve gospodarstva, pogajanja v javnem sektorju se pa ne premaknejo nikamor, število zaposlenih in plače pa rastejo. Napovedujemo, da se bo ob takih ukrepih padec konkurenčnosti še nadaljeval," je pojasnil Hribar Milič.

Vlada znižanja ne izključuje
Predsednik vlade je po ocenah Umarja, da bi dvig trošarin lahko pomenil tudi dvig inflacije, finančnemu ministrstvu naročil, naj še enkrat premisli trošarinsko politiko. Na ministrstvu so glede napovedi sprememb zadržani. "Zvišanje trošarine za električno energijo in zemeljski plin je krizni ukrep, pripravljen z namenom zagotavljanja dodatnih proračunskih prihodkov za dosego ciljev rebalansa za leto 2010 in proračuna za leto 2011 ter zagotovitev stabilnosti javnih financ in izvedbe izhodne strategije," so pojasnjujejo. "Ta ukrep ima omejen rok uporabe, kar pomeni, da po pričakovanem izhodu iz gospodarske krize ugasne," poudarjajo in obenem znižanja trošarin ne izključujejo. "V primeru, da bo prišlo do spremenjene trošarinske politike, bo o tem odločala vlada, o čemer boste tudi pravočasno obveščeni."

Trošarinski šok
"Ogorčeni smo, da se tak rigorozen ukrep tako hitro uvede, marsikatero podjetje tega trošarinskega šoka ne bo preneslo," je napovedal Marko Jagodič iz Papirnice Vevče.

"Naši tuji lastniki se čudijo. Prvič, ker se ukrep uvaja sredi dopustov in v tako kratkem času, da učinkov ni mogoče vključiti v načrte. Ne razumejo, kaj se gremo. Ne razumejo tudi, kako se lahko to zgodi brez posveta z gospodarstvom. Gotovo bodo tudi več vlagali v države z bolj prijaznim gospodarskim okoljem," napoveduje Jagodič. Dodaja, da imajo tudi v tujini davek na energijo, a ga podjetja lahko dobijo nazaj.

Naj se varčuje, ne obremenjuje
"Pričakujemo razbremenitve, ne pa novih obremenitev. Za nami sta dve težki leti, ko smo na mesec izgubljali po dvesto delovnih mest. Naj se varčuje, ne pa dodatno obremenjuje," je izpostavil Igor Milavec iz združenja lesne industrije.

Zadnji udarec pred propadom

Jože Prikrižnik iz Lesne TIP Otiški vrh, ki je edini proizvajalec ivernih plošč pri nas, je povedal, da bodo namesto 50 tisoč evrov morali za trošarine plačati 605 tisoč evrov. "To pomeni nekonkurenčnost, izgubo tujih trgov, ne vemo, kako bomo še lahko proizvajali. To je zadnji udarec pred propadom lesne industrije," je zagrozil.

V podjetju LTH Ulitki zdaj mesečno za trošarine na elektriko plačujejo 3.100 evrov, od prvega avgusta bodo plačevali 18.600 evrov mesečno, po prvem novembru pa kar 37.200 evrov. Na letni ravni se bodo stroški zvišali za 409.200 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.