Slovenija
24 ogledov

Vlada bo letela

Predsednik vlade Borut Pahor in ministri bi morali na jutrišnji seji vlade sklen Žurnal24 main
Falcon. Jutri odločitev. Vlada letala ne bo prodala, ampak bo letela sama, trdijo viri v vladnih krogih.
Nihče ne 
ponuja dovolj

Denar. Če bi se vlada odločila za prodajo falcona, bi takoj dobili kupca za 7,3 milijona evrov. Največ pa bi lahko iztržili slabih deset milijonov evrov. Že pred časom so v vladnih krogih povedali, da bi letalo prodali, če bi kdo zanj ponudil med 11 in 14,5 milijona evrov. Falcon je sicer stal skoraj 20 milijonov evrov.

“Menim, da bi se morali tokrat res dokončno odločiti,” pravi Uroš Krek, državni sekretar na ministrstvu za obrambo. Tudi drugi viri pravijo, da bi se moralo spet zelo zaplesti, da odločitve jutri ne bo. Trdijo, da bo vlada letela sama, letala ne bo prodala.

Končna odločitev na vladi
“Vlada ima na mizi analizo, kaj pridobi in kaj izgubi z uporabo oziroma s prodajo falcona 2000EX,” meni Krek. Na vprašanje, ali je njegova ekipa še enkrat analizirala vse načrtovane lete za potrebe državne uprave v prihodnjem letu, da bi se na osnovi načrtovanih ur odločila o smotrnosti uporabe, skopo odgovori: “Da. Končna odločitev je na vladi.”

Poznavalci razmer, ki ne želijo biti imenovani, trdijo, da bi se v primeru prodaje utegnilo zaplesti zaradi statusa falcona, saj gre za vojaško letalo, kupljeno na tajnem razpisu z denarjem obrambnega ministrstva. Anton Žunič, v času Ropove vlade državni zakladnik, pravi: “O prodaji smo razmišljali že takoj po nakupu, to ni bil problem niti tedaj niti ne bi bil zdaj. Falcona bi bilo treba le prekvalificirati v civilno letalo po uradno predpisanih postopkih. Enako bi lahko, potem ko bi se ga prekvalificiralo, prodali vojaški tank.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.