Slovenija
0 ogledov

Vlada bo pomagala gradbeništvu

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Vlada je sprejela ukrepe za sanacijo gradbeništva. Ukrepi naj bi med drugim predvidevali proučitev možnosti za prodajo dokončanih in nedokončanih stanovanj stanovanjskemu skladu.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je že sredi decembra poudarila, da lahko država gradbeništvu pomaga s tem, da zažene investicijski cikel; nekaj lahko naredi tudi pri preprečevanju plačilne nediscipline in na področju internacionalizacije.

Za posamezno podjetje pa država po njenih besedah ne bo naredila ničesar, saj da ni naloga države, da pomaga posameznim podjetjem, sploh če so v zasebni lasti.

Poleg reševanja slovenskih gradbincev prek "intenzivne prodaje dokončanih in nedokončanih stanovanj" stanovanjskemu skladu naj bi medresorska komisija vladi predlagala tudi pospešitev velikih infrastrukturnih projektov na področju prometa, energetike, zdravstva in šolstva.

Med predlaganimi ukrepi naj bi bili še: podpora gradbenim podjetjem pri iskanju poslov v tujini in okrepitev vloge SID banke pri zavarovanju terjatev; spreminjanje delovnopravne zakonodaje, ki bi preprečila odpuščanje delavcev prek slamnatih podjetij; ukinitev gradnje v lastni režiji za objekte, večje od 250 kvadratnih metrov; sprejetje zakona o preprečevanju zamud pri plačilih med poslovnimi subjekti in poostren inšpekcijski nadzor pri odkrivanju dela na črno.

Vlada bo med drugim obravnavala tudi predlog mnenja o noveli zakona o gospodarskih družbah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.