Slovenija
17 ogledov

Vlada bo tožila Patrio

Za uveljavljanje ničnosti pogodbe s Patrio se sicer zavzemajo zlasti v Zaresu in Žurnal24 main
Vlada je državnemu pravobranilstvu naložila, da do naslednje seje vlade pripravi tožbo za ničnost pogodbe s Patrio. "Slovenija bo morala Patrii plačati odškodnino," odločitev komentira Črnkovič.

Vlada je odločitev na današnji seji sprejela soglasno, ker pa imajo dokumenti stopnjo tajnosti zaupno, direktor urada vlade za komuniciranje (Ukom) Darijan Košir njene vsebine ni podrobneje pojasnjeval.

Erjavec: "Tožba uspešna, če se dokaže korupcija"
Tožba vlade za ničnost pogodbe bi bila po besedah nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca uspešna le v primeru, če bi sodišče ugotovilo korupcijo pri sklepanju pogodbe. "Toda po petih letih tega še nobeno sodišče ni ugotovilo," pravi Erjavec.

Boji se, da bo ta tožba le še poslabšala pogajalska izhodišča do Patrie za reprogramiranje pogodbe, ki bi bilo potrebno zaradi krize oziroma spremenjenih finančnih okoliščin. Za to se je, vsaj doslej, zavzemala tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Današnja odločitev vlade je predvsem uspeh Pavčka in Cvikla.
Ivan Črnkovič

Lastnik podjetja Rotis Ivan Črnkovič je nad odločitvijo vlade osupel. Prepričan je, da bo politika sicer dosegla razveljavitev pogodbe, a napoveduje tudi, da bo morala Slovenija zaradi te razveljavitve Patrii plačati odškodnino. "Politika lahko dela, kar hoče. Dokler bodo odškodnine plačevali državljani, ne pa politiki iz svojega žepa, bodo politiki odločali tako, kot so do zdaj," dodaja.

Argumentov je dovolj
Omenjeni predlog za izdajo začasne odredbe o izvrševanju pogodb je vlada v začetku meseca vložila prav zato, da bi ugotovila, ali je teh argumentov za tožbo za ničnost pogodbe dovolj. Sodišče pa naj bi vladi med vrsticami priporočilo, naj neposredno vloži tožbo za ničnost pogodbe, saj da ima veliko možnosti za uspeh.

Sodišče je sicer v sredo potrdilo, da so predlog vlade zavrnili. V postopku so ugotovili, da pogoji za izdajo predlagane začasne odredbe niso bili podani. Odločitev sodišča še ni pravnomočna, vlada pa, kot je pojasnil Košir, pritožbe ne bo vlagala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.