Slovenija
35 ogledov

Vlada bo za Ksevt letno namenila 150.000 evrov

SCENA 17.08.2012 KSEVT, Kulturno sredisce evropskih vesoljskih tehnologij, Vitan Boštjan Tacol
Vlada je sprejela Akt o ustanovitvi javnega zavoda Ksevt, je po seji vlade povedal Tadej Slapnik.

S tem je vlada vstopila v zavod kot soustanoviteljica, da bi zagotovili normalno delovanje zavoda ter nadaljnji uspešni razvoj po njegovih besedah zelo pomembnega zavoda. Na mesto vršilke dolžnosti direktorice je vlada imenovala Eleno Dokuzov. 

V proračunu bo za delovanje zavoda zagotovljeno 150.000 evrov sistemskih virov. Na vprašanje, zakaj je omenjeni zavod za Slovenijo tako pomemben, je Slapnik odgovoril, da Herman Potočnik Noordung velja za enega treh utemeljiteljev znanstvenega področja na področju vesolja. To dejstvo in prepoznavanje njega prek programa kulturalizacije vesolja pomeni za Slovenijo na področju kulture izjemno vstopno točko. 

Poleg tega je Slovenija lani podpisala pridružitveni sporazum z Evropsko vesoljsko agencijo. Vlada meni, da je za promocijo sodelovanja z ESA smiselno vključiti Ksevt. Poleg tega je zavod pomemben tudi na področju gospodarske diplomacije. V preteklosti sta tako Rusija in ZDA aktivno sodelovali s tem zavodom in v njem prepoznali potencial ter pomen tako Potočnika kot programov, ki jih je izvajal zavod. 

Komentarjev 1
  • miki1234 14:42 23.marec 2017.

    metanje denarja skozi okno. zavod ksevt je totalna bedarija, tale mini muzej v vitanjah pa služi samo enemu namenu... da se nekdo spet prisesa na državni proračun. te brezvezne plakate in par prastarih vesoljskih spodnjic v notranjosti muzeja ravno ni ...prikaži več kulturni ali znanstveni dosežek.