Slovenija
84 ogledov

Vlada Boruta Pahorja padla

Glasovanje o zaupnici vladi Boruta Pahorja.
1/22
Anže Petkovšek
Vlada Boruta Pahorja je padla. Proti je glasovalo 51, za 36 poslancev. Pahor je po glasovanju poudaril, da še naprej verjame, da je "Slovenija rojena pod srečno zvezdo".

"Neizglasovanje zaupnice vladi Boruta Pahorja močno poglablja politično krizo pri nas. Politične razmere v Sloveniji so resne, zaostrene in terjajo odgovorno ravnanje vseh političnih subjektov in javnosti, tudi medijev," se je na nezaupnico iz New Yorka odzval predsednik države Danilo Türk.

"Obžalujem, da so se problemi v Sloveniji razvili do teh razsežnosti in pozivam vse politične dejavnike k preudarnemu ravnanju, da čimprej poiščemo možne rešitve, ki so v interesu vseh državljank in državljanov Slovenije. Zdaj je čas za hitro in premišljeno ukrepanje," pravi Türk.

Napovedal je, da bo skrajšal program svojih dejavnosti na zasedanju generalne skupščine ZN in se vrnil v Slovenijo, kjer bo "povabil vodje poslanskih skupin v državnem zboru in predstavnike parlamentarnih strank na pogovore o možnih rešitvah".

Pahor vztraja, da je Slovenija rojena pod srečno zvezdo

Pahor se je zahvalil vsem ministrom, ki so delovali v njegovi vladi. Trdi, da "ne čuti grenkobe" in da ohranja vero v državo in ljudi. Pred odhodom iz dvorane se je rokoval s poslanci in ministri vlade, ki bo do nadaljnega opravljala le tekoče posle. Pahor je poudaril, da še naprej verjame, da je "Slovenija rojena pod srečno zvezdo".

Zaupnice vladi niso podprli poslanci SDS, DeSUS-a, SNS, oba poslanca narodnih skupnosti in skoraj vsi poslanci Zaresa. Glasovanja se nista udeležila nepovezana poslanca Vili Rezman in Andrej Magajna. Zaresov poslanec Alojzij Potočnik pa se je vzdržal.

"SD ne bo podprla nobenega mandatarja, sedaj želimo predčasne volitve," pa je poudaril poslanec te stranke Dušan Kumer.

Glasovali malo pred 18:00

V sami razpravi so sicer poslanci ugibali o možnosti, da bo katera izmed poslanskih skupin po padcu zaupnice predlagala novega mandatarja. Vinko Gorenak (SDS) je bil tako prepričan, da predsednik Zaresa Gregor Golobič "pripravlja teren za naše delo v naslednjem mesecu, torej išče mandatarja". Golobič je takšne očitke zavrnil in jih označil kot pritlehne računice, podtikanja in sklepanje o drugih po sebi.

Poslanec SD Luka Juri pa je menil, da so alternativa tej vladi le predčasne volitve, zato ne vidi smisla iskati novo parlamentarno ravnovesje z novim mandatarjem. "Na teh volitvah je bil mandatar Borut Pahor in do novih volitev naj tako tudi ostane," je dejal.

Skrivnostni SNS pred glasovanjem

Prvi pri predstavitvi mnenj poslanskih skupin je bil Dušan Kumer iz SD: "Pa le imamo dan D, ki smo ga tako težko čakali." Napovedal je podporo kandidatom in zaupnico vladi. "Vseh pet kandidatov si zasluži vse spoštovanje in pohvalo," je dejal.

Mnenje poslanske skupine SDS je predstavil Jože Tanko. "Erozija koalicije se odvija zelo pospešeno, odšli sta dve stranki in 12 ministrov," je pojasnjevanje začel Tanko. Nadaljeval je z ostrimi kritikami Pahorjeve vlade: "Ta vlada ni prinesla nobenega izboljšanja."

Ni se izognil nekaterim aktualnim temam, zadržal se je pri aferi Patria, nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa je imenoval za avtorja vseh afer.

Dotaknil se je še stečajev podjetij, porabe javnega denarja, zaposlovanja v javnem sektorju, padle pokojninske reforme, gospodarskega stanja, Katarine Kresal, imenovanja Masleše, Fišerja ...  

"Lahko govorimo o pahorizmih, sladkih zavajanjih," pravi Tanko in meni, da je Pahorjeva vlada prekopirala grški princip, saj tako kot Grčija zavaja Evropsko unijo, kar je na koncu pripeljalo do propada.

"Predčasne volitve so edina sprejemljiva pot. Ne bomo podprli nobenega kadrovskega predloga, s katerim bi podaljševali agonijo Slovenije, ki jo vodi najneučinkovitejša vlada," je sklenil Tanko.

Franco Juri v imenu Zaresa ni odlašal s podatkom o podpori do konca nastopa: "Zaupnice vladi ne bomo podprli, večina poslancev bo glasovala proti potrditvi vlade Boruta Pahorja."

"Če se danes tukaj začne pot do predčasnih volitev, bomo to pot sprejeli," je še poudaril.

"Sedanja vlada je popolnoma izgubila zaupanje ljudi," je predstavitev mnenja poslanske SLS začel Radovan Žerjav. Napovedal je, da bodo vsi poslanci stranke SLS glasovali proti ministrom."

"V tej koaliciji nismo bili nikdar enakopraven član," je vladi očital Anton Urh, ki je predstavil stališče DeSUS-a. V poslanski skupini niso zadovoljni s sedanjim stanjem. Napovedal je, da kandidatov za ministre ne bodo podprli.

"Kako bomo glasovali, boste videli ob glasovanju," je v imenu SNS dejal Zmago Jelinčič. Sedanje stanje je označil za "lopovščino, kot je še ni bilo". Enako krivdo za slabo stanje v državi je pripisal tako SD, Zaresu, LDS in DeSUS-u. Stanje v Sloveniji je primerjal s tistim v Severni Koreji, le da "je Severna Koreja bistveno bolj demokratična kot Slovenija".

Borut Sajovic iz LDS je prepričan, da je vladi v času krize uspela ključna naloga, in sicer ohranitev ravni socialne varnosti. "Tako kot generali ne zapuščajo vojske, tako tudi vojska ne zapušča generalov," je dejal, a hkrati menil, da mandat "danes najbrž zaključujemo".

Franc Žnidaršič iz poslanske skupine nepovezanih poslancev: "Glasovali bomo različno, po svoji vesti, in imeli v razpravi možnost dodatno obrazložiti mnenje vsakega od nas."

László Göncz je v imenu predstavnikov narodne skupnosti napovedal, da zaupnice ne bo podprl. Današnje glasovanje o zaupnici pa je označil za "vožnjo z vlakom v napačno smer, ko je bolje izstopiti".

Država bi bila ob nezaupnici paralizirana

Ob začetku današnjega zasedanja je poslance nagovoril premier Borut Pahor. Poslancem je svetoval, naj pri svoji odločitvi upoštevajo, kaj je v dani situaciji boljše za Slovenijo. "Imamo dve poti in predlagam, da izberemo tisto, ki je za našo državo manj boleča in da se ne odločimo za avanturo, ki se ji reče politična kriza," je dejal.

Nezaupnica po njegovem mnenju pomeni paralizo države, ohromitev naporov za preboj iz krize. Ta faza pa je po njegovem mnenju nepotrebna.

Med prepričevanjem se je ozrl na pretekle dosežke vlade in se pri tem oprl na metaforo s hišo in termiti. Dejal je, da je ob prihodu na oblast videl od termitov razžrte temelje hiše, vendar ni želel popravljati le fasade, ker to dolgoročno ne bi bilo dobro za ljudi, "treba je bilo poglobiti temelje in dati moč, in to smo storili".

Med dosežki ureditev odnosov s sosedo

Med dosežki je posebej izpostavil ureditev odnosov s sosedo. "Nimam se za nenadomestljivega, vendar smo naredili nekaj pomembnih stvari, zaradi katerih ima danes Slovenija potencial, da nadaljuje preboj iz obroča kriz."

V drugi polovici nagovora se je ozrl na prihodnje delovanje. Zavezal se je, da bodo – ob dobljeni zaupnici – v prihodnjih mesecih intenzivno iskali institucionalne rešitve: "Pripravljeni smo opraviti težko delo v korist večine ljudi."

"Nadaljeval bom s trdim bojem, da bomo državo izpeljali iz krize. Še vedno mislim, da imamo vse možnosti, da iz krize izidemo kot zmagovalci. To se je takrat zdelo kot tek na sto metrov, vendar se je izkazalo, da gre za maraton," je še dejal.

Ob koncu nagovora se je Pahor zahvalil svojim dosedanjim in morebitnim bodočim sodelavcem, ljudem pa se je zahvalil za priložnost.

Premiersko delo je opredelil kot najtežjo in hkrati najlepšo nalogo v svojem dosedanjem političnem življenju. Sledil je še en poziv k zaupnici: "Da se jutri ne zbudimo v dan brez vlade, ki bi bila sposobna ravnati po svojih najboljših močeh, ampak sredi politične krize brez vlade."

Prestrašen in tragikomičen – takšen se je Pahorjev nagovor zdel prvaku opozicije Janezu Janši.

Drug scenarij

Kako se bodo odvile stvari, ker vlada danes ni dobila zaupnice, si preberite na tej povezavi.

Komentarjev 16
  • Veteran 22:04 03.oktober 2011.

    Slika Pahorja in Vlačiča je dovolj zgovorna in očitna, da se jim je svet sesul. Nikoli mi ni bilo lepše pri srcu.

  • Boris Dolinšek 14:57 21.september 2011.

    Sploh ni čudno, da so poslanci zmedeni. Ko sedijo, so na levi ali desni strani je to ok, ko pa pridejo na oder kaj povedat, vidijo leve poslance sedeti na desni strani, desne poslance pa na levi strani. Je čisto ...prikaži več normalno, da potem tak preobrat preprostega človeka zmede!

  • 1111 22:38 20.september 2011.

    točno tako!!!