Slovenija
16 ogledov

Vlada brani lastno hitrost

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Predlogu Jožeta Tanka (SDS), naj se uvede referendumski dan, nasprotujejo. Bodo pa v drugi polovici februarja predlagali spremembe ustave.

Vlada bo konec februarja predlagala spremembo ustave, razmišljajo pa tudi o uvedbi kvoruma, je napovedal direktor vladne službe za zakonodajo Janez Pogorelec. Za spremembe ustave bodo morali v parlamentu najti tudi podporo opozicije, saj potrebujejo dvotretjinsko podporo poslancev.

Referendumski dan zavračajo
Je pa vlada danes zavrnila predlog poslanca opozicijske SDS Jožeta Tanka, naj se uvede referendumski dan. Tako bi vse referendume izvedli na isti dan. Vlada Tankovega predloga ne podpira, ker, kot pravi Pogorelec, "že sedanja ureditev omogoča takšen referendumski dan v določenih primerih". "Vlada v mnenju opozarja, da bi takšna odločitev povzročila resne zastoje v zakonodajnem postopku; kakšen izmed zakonov v takšnem primeru ne bi bil sprejet in uveljavljen tudi vse leto. Posebej izpostavlja zakon po nujnem postopku, denimo zaradi naravnih nesreč. Tankov predlog ne določa nobenih izjem, " dodaja.

"Referendumska zakonodaja, kot jo pozna Slovenija, je veliko poleno za načrtovane reformne ukrepe,"
pa je dejal premier Borut Pahor.

Omejitve morajo obstajati
"Naš referendum je dejansko urejen primerjalno pravno veliko širše kot v drugih državah," pravi Pogorelec. Določene omejitve morajo obstajati, zato je referendume treba omejevati na finančnih področjih, saj bi verjetno na vprašanje, ali potrebujemo davke, odločili, da jih ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.