Slovenija
26578 ogledov

Golob se lahko le kislo smeji, to je razlog ...

Robert Golob Profimedia
Stranki Svoboda in vladi podpora upadla, SDS-u in Janši narasla.

Inštitut Mediana je za Delo na začetku januarja (od 3. do 5.1.) izvedel javnomnenjsko raziskavo političnega utripa v Sloveniji. Kot so zapisali, je čakanje v vrsti za družinskega zdravnikov, napovedano stavki pacientov in zdravnikov, pa protest pomočnic vzgojiteljic verjetno vplivali na to, da je zadovoljstvo anketiranih z delom vlade ta mesec precej manjše, kot je bilo decembra.

Delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo pozitivno in zelo pozitivno, se je s 45 odstotkov decembra znižal na dobrih 36 odstotkov, za negativno ali zelo negativno se jih je 34 odstotkov, pred enim mesecem se je za tak odgovor odločila četrtina vprašanih. 

Na vprašanje, katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, se je največ anketirancev odločilo za  Gibanje Svoboda – 29,1 odstotka, kar pa je za pet odstotnih točk manj kot ob prejšnjem merjenju (34,1). 

Druga ostaja SDS (21,7), ki pa bi jo tokrat izbralo za tri odstotne točke več anketiranih kot decembra (18,7).

Znova je na tretjem mestu SD, ki je, tako kot Levica, nekoliko pridobila, medtem ko je NSi izgubila. Koalicija v državnem zboru ima skupaj 40,8 odstotka (decembra 44,2), opozicija pa 27,2 odstotka (decembra 25,9).

Delež neopredeljenih ostaja pri 12 odstotkih, 7,6 odstotka sodelujočih pa ni prepričala nobena stranka.

Zanimiva je primerjav med Robertom Golobom in Janezom Janšo, prvemu je podpora najbolj upadla, prvaku največje opozicijske stranke pa je najbolj zrasla, čeprav je uvrščen na predzadnje mesto lestvice. 

Na prvem mestu je Boruta Pahorja nadomestila Nataša Pirc Musar, na drugem je Tatjana Bobnar, ki je odstopila kot ministrica za notranje zadeve in "šele" na tretjem Robert Golob. Padec na lestvici priljubljenosti sta doživela zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Komentarjev 40
  • Soljatar 16:12 09.januar 2023.

    a lahko prosim to odvratno Golovvo faco skinete z naslovnice, ker strašite otroke.

  • Stane Adamič 15:48 09.januar 2023.

    To pa je BIZATNOST. Stavkajo proti svoji nesposobnosti. Pa to ne moreš verjet. Imajo škarje in platno ONI pa stavkajo? A da naj Janša odstopi????? Takih nesposobnežev pa še ne.

  • Svobodnež 14:54 09.januar 2023.

    Avtorji takšnih naslovov delajo veliko škodo in sramoto novinarskemu poslu!