Slovenija
15 ogledov

Vlada, daj nam za polet na nogomet

241208_petkovsek_svetlik Žurnal24 main
Predlagam.vladi.si: več kot 1.300 uporabnikov je vladi poslalo že preko 600 predlogov. Najbolj si želijo ponovne uvedbe zelene luči na semaforjih in subvencioniranja letalskih poletov na nogomet v JAR.

Novembra lani je Urad vlade za komuniciranje začel s projektom Predlagam.vladi.si. Do 14. aprila je 1.329 registriranih uporabnikov ustvarilo 623 predlogov. Pristojnim vladnim organom je bilo posredovanih 133 predlogov, prejeli in objavili pa so 114 odzivov vladnih organov.

Radi bi šli na nogomet v JAR
Največ zanimanja so bili deležni predlogi:
– za ponovno uvedbo utripajoče zelene luči na semaforjih,
– za ukinitev študentskega dela,
– za odmero prometnih kazni na osnovi osebnega dohodka,
– za boljšo ureditev področja varovanja živali,
– za subvencioniranje letalskih poletov na svetovno prvenstvo v Južnoafriško republiko.

28 odstotkov vseh predlogov je bilo posredovanih v obravnavo pristojnemu organu, ostali pa niso dobili zadostne podpore na glasovanju.

30-krat rdeča luč
Vladni organi so odgovorili pozitivno na osem predlogov, na 53 predlogov so odgovorili, da ustrezna ureditev že obstaja oziroma so postopki za njeno ureditev že sproženi, v 20 primerih še iščejo ustrezno ureditev, v dveh primerih niso bili pristojni za urejanje vprašanja, v 30 primerih pa so odgovorili negativno.

Zadovoljni z odzivom
Na Uradu pravijo, da "so zelo zadovoljni z odzivom prebivalcev in izvirnostjo njihovih predlogov in komentarjev. S tem smo dosegli naš osnovni cilj – prebivalce Slovenije spodbuditi k intenzivnejši izmenjavi mnenj in pobud ter jih v večji meri vključiti v oblikovanje politike na vladni ravni".

Pri nas ne bo kot v ZDA. Na idejo, da se prazniki, ki padejo na soboto in nedeljo, prestavijo na ponedeljek ali petek je ministrstvo za delo odgovorilo, da se po Zakonu o praznikih državni praznik ali dela prost dan, ki pride na nedeljo, ne prenaša na naslednji delovni dan.

Pahorju predlagal, naj ne bo Janša
Izbrali smo nekaj predlogov, ki bodo poslani v nadaljnjo obravnavo ter nekaj tistih, ki so bili označeni za neprimerne. Med slednje spadajo denimo naslednji:

– "Predlagam vladi, da začne delati za ljudi – za kar je tudi izvoljena (od ljudi)!!!!"
– "Uvesti bi bilo potrebno obvezno prisotnost poslancev na sejah državnega zbora. Neprisotnost bi morala biti sankcionirana tako, kot je sankcionirana neprisotnost delavca na delovnem mestu v kakšni tovarni."
– "Pahor, ne bodi tak Janša!!! ;)) ..."
– Predlog ukinitve poslanske imunitete in zmanjšanja poslanske plače: "Vodilo dobrega zakona in družbe je enakost pred zakonom za vse. Z zakonom o poslanski imuniteti, za poslance zakoni sploh ne veljajo, saj so zaščiteni!! /.../ Če pa bodo poslanci položaj v Sloveniji popravili in dvignili minimalno plačo z časom na tisoč evrov, bodo tudi sami lahko dobili 4500 evrov. Dokler pa delavci stradajo, se mi zdijo poslanske plače in imunitete bolane in nemoralne."

Treh vrst plaž ne bo. Na vprašanje, zakaj ne bi vlada poleg javne in nudistične ustanovila še klerikalne plaže, je ministrstvo za delo odgovorilo, da  kategorizacija plaž po njihovem mnenju ni potrebna, saj to področje deloma že ureja Zakon o varstvu javnega reda in miru.

Za poligamijo, javne hiše, svingerstvo ...
Med predlogi, ki so bili posredovani v nadaljnjo obravnavo, pa se najdejo tudi:
– Predlog o uvedbi poligamije: "Trenutno prihaja v obravnavo družinski zakonik, ki bo omogočil, da se lahko poročijo tudi istospolni partnerji. Če lahko država sprejema homoseksualnost kot normalen življenjski slog, zakaj potemtakem ne bi mogla sprejeti tudi poligamije."
– Ureditev področja javnih hiš, svingerstva in seks klubov: Predlagatelj vladi piše, naj le-te spravi s "sivega" na "beli" trg in tako tudi od njih pobira davke.
– Zasebnost na internetu in doma: Predlagatelj zahteva, naj se zakonsko zagotovi zasebnost na internetu in doma ter policiji prepreči poseganje v zasebnost ljudi. Kakršnokoli aktiviranje kamer in mikrofonov na daljavo preko interneta naj se onemogoči.
– Črna lista podjetij in s. p.-jev: Na to listo bi vnašali podjetja in samostojne podjetnike, ki s svojimi delavci ravnajo neprimerno ter razloge, zakaj so se znašli na listi. 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.