Slovenija
11 ogledov

Vlada dala Sodu deset dni časa

Slovenija 21.03.2013 prva seja vlade Alenke Bratusek, vlada, ministri; foto:Sasa Saša Despot
Vlada je današnji seji sprejela predlog novele zakona o dohodnini

Z novim predlogom novele zakona o dohodnini se odpravlja deosedanje avtomatično usklajevanje davčnih olajšav in lestvice za odmero dohodnine z inflacijo. S tem se izpolnjuje zaveza iz programa stabilnosti, ki ga je Slovenija poslala v Bruselj, je pojasnil finančni minister Uroš Čufer.

Doslej so se davčne olajšave in lestvica za odmero dohodnine za enkrat letno usklajevale s koeficientom rasti cen življenjskih potrebščin v Sloveniji. Zdaj avtomatičnega usklajevanja teh zneskov ne bo več, pač pa se bo možnost usklajevanja in določanja stopnje rasti prenesla v zakon o izvrševanju proračuna.

Čufer je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da bo stopnjo uskladitve po potrebi predlagala vlada in bo predmet pogajanj.

Vlada pošilja predlog novele zakona, s katerim so nezadovoljni tako sindikati kot delodajalci, v obravnavo v DZ po rednem postopku, veljal pa bo že za odmero dohodnine za leto 2013.

"Zdaj se bo vedelo, kdo odloča"

Vlada je sprejela tudi spremembe statuta Slovenske odškodninske družbe (Sod), s katerimi spreminja razmerja med nadzornim svetom, upravo in akreditacijsko komisijo, je po seji vlade še povedal Čufer. S tem naj bi se jasneje razmejile pristojnosti in lažje ugotavljalo odgovornost za odločitve Soda.

Kot je povedal Čufer, je cilj, da bi nadzorni svet nadziral, uprava upravljala in odločala, akreditacijska komisija pa svetovala upravi pri odločitvah.

Čufer pravi, da je sprememba statuta Soda le začasna rešitev na področju korporativnega upravljanja in da ne bo odpravila vseh težav na tem področju, ki se kažejo in "presegajo vse meje domišljije".

"Imenovanje Mišiča je postavilo ogledalo"

Minister je pri tem, kot je odgovoril na novinarsko vprašanje, mislil na kadrovanje v državna podjetja nasploh, ne konkretno na primer Luke Koper. Je pa slednji po njegovem mnenju postavil ogledalo, kako stvari potekajo, in pokazali so se določeni paradoksi. Od vlade se namreč pričakuje, da ne vpliva, po drugi strani se pričakuje, da nekaj naredi, na tretji strani je neka odločitev lahko legalna, pa še vedno bizarna, je dejal Čufer.

"Na koncu nekdo s tem premoženjem upravlja in nekdo je za to tudi odgovoren. Ta razmerja je treba urediti," je dejal minister.

Komentarjev 1
  • ennanova 10:53 29.avgust 2013.

    Sem GG – življenje je a roller coasterZakaj imamo nesposobno politiko in zavoženo gospodarstvo?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1137-sem-gg--zivljenje-je-a-roller-coaster