Slovenija
25 ogledov

Vlada dala zadnji predlog

10152007_sindikati_bobo_protesti_t Žurnal24 main
Vlada je sindikatom ponudila zadnjo možnost – upokojitev naj bo možna po 41 oziroma 43 letih delovne dobe. Za sindikate takšen predlog še vedno ni sprejemljiv.

Vladna stran je v okviru socialnega dialoga o pokojninski reformi predlagala, da bi bila delovna doba lahko pogoj za upokojitev, in sicer 43 let za moške in 41 let za ženske, je dejal minister za delo Ivan Svetlik.

Glede na današnji pogovor med predstavniki vlade, sindikatov in delodajalcev si bodo zdaj vzeli teden dni časa za razmislek, je med sestankom dejal premier Borut Pahor.

"Znova bomo naredili nekatere izračune, na naslednjem sestanku prihodnji ponedeljek pa bomo skušali doseči okviren kompromis o danes obravnavanem vprašanju in se potem posvetili vprašanju obdobja za izračun pokojninske osnove," je napovedal. Ocenil je, da so danes "vrnili zaupanje v socialni dialog".

Po zdaj veljavni pokojninski reformi iz leta 2000 je polna upokojitvena starost za moške 63 let, medtem ko je za ženske v letu 2010 56 let in osem mesecev, po koncu prehodnega obdobja pa bo 61 let.

Minister Svetlik je po srečanju pojasnil, da bi po danes predstavljenem predlogu vlade moški s 43 leti delovne dobe in ženske z 41 leti delovne dobe lahko dobili polno pokojnino brez odbitkov, čeprav starostne meje za polno upokojitev 65 let za moške oziroma 63 let za ženske še ne bi dosegli.

Predlog še vedno nesprejemljiv
Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič meni, da zdaj ni več temeljni pogoj za pridobitev pravice za polno pokojnino starost zavarovanca, vendar "tudi danes predstavljeni predlog je za veliko večino delavcev nesprejemljiv". Spomnil je, da se sindikati zavzemajo za to, da bi bilo edino merilo za polno upokojitev 40 let delovne dobe.

Tudi predsednik Pergama Dušan Rebolj je dejal, da je današnji predlog vlade sporen. "Predlog je daleč od tistega, kar predlagamo sindikati, daje pa možnost, da se začnemo pogovarjati," je ocenil.

Glede zakona o delovnih razmerjih je minister Svetlik dejal, da "tu ni nobenih premikov", Rebolj pa je povedal, da je vlada ponudila umik tistega dela predloga, ki se nanaša na znižanje odpravnin. "Upam, da bo vlada umaknila ta del kljub nestrinjanju delodajalske strani," je dejal Rebolj.

Predsednik vlade Pahor je 13. aprila dejal, da bo javna razprava o predlogu pokojninske reforme podaljšana do konca maja. Medtem bo tekel intenziven socialni dialog.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.