Slovenija
13855 ogledov

Vlada dala zeleno luč, a omejitve lahko predstavljajo težavo

semafor zelena luč Profimedia
Zaradi omejitev, ki še vedno veljajo tudi za sklepanje porok, je marsikateri par še vedno pred dilemo, kaj storiti.

Od danes dalje se ponovno lahko sklepajo zakonske zveze. A tudi tu veljajo določene omejitve. Na poročnem obredu se dovoljuje prisotnost maksimalno 6 oseb, torej matičarja, pooblaščenca, ženina in neveste ter prič. Poročni obredi se izvajajo tako v uradnih prostorih za sklenitev zakonske zveze kot izven, treba pa je zagotoviti varnost tako uradnikov upravne enote kot strank.  

Kot je ob napovedi možnosti poročanja dejal minister za javno upravo Boštjan Koritnik, se bo o prisotnosti prič odločilo vodstvo posamezne upravne enote. "Površina prostora ob obredu mora biti dovolj velika za izvedbo obreda ob upoštevanju ustrezne razdalje. Izdaja novih dokumentov po obredu bo za upravne enote nujna naloga," je povedal. Ker zakon od leta 2018 omogoča izvedbo poroke tudi brez prisotnosti prič, bi se lahko v primeru premajhnih uradnih prostorov zgodilo, da bi poroka potekala tudi samo ob prisotnosti matičarja in pooblaščenca. Z vprašanji o omejitvah smo se obrnili na ministrstvo za javno upravo, kjer pa nam na vprašanje, ali bo omejeno število porok, ki se bodo lahko izvedle v prostorih upravne enote na posamezen dan, niso odgovorili.

V primeru poroke v zaprtih prostorih to pomeni, da morajo vsi prisotni nositi zaščitne maske. Treba je vzdrževati potrebno razdaljo. Poskrbeti je treba za redno čiščenje in razkuževanje predmetov in površin ter poskrbeti za redno zračenje prostorov. 

Upravičeno se poraja vprašanje, koliko parov si želi takšne poroke. Ne nazadnje na poroki skladno z do zdaj izdanimi navodili ne bodo smeli biti prisotni starši, če niso v vlogi priče, in konec koncev tudi ne fotografi, ki bi ovekovečili veseli dogodek. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je vladi predlagala sprostitev fotografskih storitev s 4. majem 2020. Kot poudarjajo, pri fotografskih storitvah ni tesnega stika med fotografom in stranko. Ali bo vlada prisluhnila obrtnikom, ni še znano. Trenutno odpade tudi poročno slavje, saj ostajajo zaprti tudi gostinci. Prav odsotnost slavja je razlog, zakaj nekateri kljub možnosti sklenitve poroke razmišljajo o novem datumu.

poročni šopek | Avtor: Profimedia Profimedia

Številne poroke odpovedane in prestavljene

Na Upravni enoti Maribor so od začetka epidemije odpovedali približno 30 porok. "Za mesec maj porok nismo odpovedovali, je pa nekaj strank prestavilo termin na kasnejše mesece. Stranke, ki so imele prijavljene termine v prvih dveh tednih maja, smo obveščali, da obstaja možnost, da porok še ne bomo mogli sklepati," so povedali na UE Maribor. Nekateri pari so tako poroke prestavili na jesenske mesece ali so poiskali drug nov datum. 

Na UE Maribor pravijo, da lahko pari termine rezervirajo po telefonu. "Ob rezervaciji se bodo dogovorili tudi o terminu za prijavo poroke, ki se opravi v upravni enoti pred sklenitvijo zakonske zveze," obveščajo pare. 

Pričakujejo naval parov

Za obdobje od 16. marca do 16. maja so na Upravni enoti Ljubljana odpovedali 68 prijavljenih sklenitev zakosnke/partnerske zveze, od tega 21 obredov za mesec maj. S strani mladoporočencev beležijo tudi nekaj odpovedi terminov za meseca maj in junij in z njihove strani že tudi rezervacijo novih datumov v kasnejših mesecih. 

"Število prijavljenih obredov je izredno nizko, kar je posledica tega, da bi največ prijav za mesece maj, junij in dalje šele prejeli po 16. marcu 2020. Meseci maj, junij, julij, avgust in september so meseci, v katerih imamo običajno veliko število obredov na zunanjih lokacijah in z večjim številom udeležencev," pojasnjujejo na UE Ljubljana. Lani so tako v marcu sklenili 41 zakonskih oz. partnerskih zvez, aprila 60, maja 101, junija 133, julija 76 in avgusta 84. 

Glede na to, da se od danes dalje spet lahko sklepajo zakonske zveze, pričakujejo v naslednjem mesecu veliko strank s tega področja. 

Na UE Novo mesto so od začetka epidemije odpovedali 14 porok, od tega tri za mesec maj, medtem ko za junij odpovedi niso prejeli. Trije pari, ki so odpovedali rezervacijo sklenitve zakonske zveze, so že rezervirali nov datum.

Poroka | Avtor: Profimedia Profimedia

Sami odpovedovali, ker jih zaradi omejitev niso želeli imeti

Na Upravni enoti Radovljica pravijo, da bi se moralo pri njih od začetka epidemije pa do konca maja odviti 60 porok, do konca junija pa 101 poroka. V mesecu marcu in aprilu je bilo na drug termin prestavljenih 22 prijavljenih obredov za sklenitev zakonske zveze. "Večina planiranih porok smo v skladu z dogovori z uporabniki prestavili na kasnejši termin. Stranke same so odpovedale poroke, ker jih zaradi vseh ukrepov omejitve gibanja niso želele imeti ali pa jih zaradi pomanjkanja gostinske ponudbe, niso mogle izvesti," je pojasnila načelnica UE Radovljica Maja Antonič. 

"Obrede za sklenitev zakonskih zvez, ki so bili prijavljeni od maja naprej, smo obravnavali po enakem principu. Za mesec maj smo prejeli že 8 predlogov za nove rezervacije, za mesec junij pa 5. Predvsem tuji državljani se odločajo, za prestavitev planirane sklenitve zakonske zveze v naslednje leto," pojasnjuje Maja Antonič. "S pari smo poskušali najti za njih najboljšo rešitev in se dogovorili za termine v jesenskem času, ko naj bi bilo z vidika varovanja pred okužbami in omejitvami gibanja  in s tem povezanimi omilitvenimi ukrepi to bolj realno (avgust, september, oktober)."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.