Slovenija
27 ogledov

Vlada danes tudi o voznikih

Vlada Alenke Bratušek Anže Petkovšek
Na vladi danes obravnava več osnutkov novel, lahko pa tudi vladnega predloga izhodišč socialnega sporazuma za izhod iz krize.

Vlada je danes obravnavala osnutek novele zakona o prevzemih, ki ga bo poslala v DZ po skrajšanem postopku. Cilj tega predloga zakona je sistemsko enakopravna obravnava vseh oseb pri oblikovanju učinkovitih nadzornih in postopkovnih mehanizmov za sankcioniranje kršiteljev. Predlagane dopolnitve zakona ostajajo znotraj veljavne zasnove prevzemne zakonodaje in ne spreminjajo temeljnih načel prevzemne zakonodaje.

Predlog zakona dopolnjuje splošno prevzemno ureditev, na podlagi katere si lahko nezakoniti prevzemnik med drugim povrne glasovalne pravice, če prevzemnega praga ali dodatnega prevzemnega praga ne presega več.

Spremembe zakona o voznikih

S predlogom zakona se v pravni red prenašata določbi direktive, vezani na vzpostavitev nacionalne kontaktne točke za čezmejno izmenjavo podatkov o vozniških dovoljenjih ter priloga direktive, ki je vezana na vpis kode pri opravljanju praktičnega dela vozniškega izpita na motornem vozilu z avtomatskim menjalnikom.

Določajo se tudi globe za prekrške za pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, katerega voznik opravlja prevoz blaga brez veljavnega vozniškega dovoljenja ter globe za prekrške za pravno osebo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, katerega voznik opravlja prevoz potnikov brez veljavnega vozniškega dovoljenja ter odgovorne osebe navedenih oseb.

Osnutek novele zakona o voznikih je potreben zaradi uskladitve z evropsko zakonodajo. Vlada poudarja, da mora biti predlog zakona zaradi že odprtega postopka proti Sloveniji glede zamude pri vključitvi in uporabi omrežja za čezmejno izmenjavo podatkov o vozniških dovoljenjih sprejet do konca marca.

Pogoj za nadaljevanje pogajanj

V socialnem sporazumu so zapisane temeljne zaveze in usmeritve delodajalcev, sindikatov in vlade za izvajanje aktivnosti v letih 2014 in 2015. V izhodiščih je zapisanih šest ciljev socialnega sporazuma in štirje ključni cilji ekonomske politike države.

Med cilji sporazuma je navedena priprava in izvedba potrebnih sprememb sistemske zakonodaje in optimizacija javnega sektorja. Kot enega ciljev si je vlada zadala tudi zmanjšanje obremenitev gospodarstva ter uvedbo aktivnosti za odpravo krize vrednot v naši družbi.

Ključni cilji ekonomske politike države so postopna javnofinančna konsolidacija, sanacija bančnega sistema, učinkovito upravljanje podjetij v državni lasti in smiselna privatizacije ter razdolževanje podjetij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.