Slovenija
15 ogledov

"Vlada do svetih treh kraljev"

Luč miru pri Danilu Türku. Boštjan Tacol
Po mnenju Türka bi morali mandatarja imeti do novega leta, vendar dokončne odločitve o podelitvi mandatarstva še ni sprejel.

Predsednik države Danilo Türk je v letnem pogovoru, ki ga je pripravila Slovenska tiskovna agencija,  komentiral aktualno politično dogajanje.

Prepričan je, da se bo parlament oblikoval do božiča, do novega leta bi morali imeti mandatarja, do svetih treh kraljev pa vlado. Dokončne odločitve o podelitvi mandatarstva še ni sprejel, vendar naj bi  jo kmalu in pri tem bo upošteval voljo ljudstva.

"Jaz bi se rad pogovarjal o tem, vendar ne vem, če imam dovolj sogovornikov za takšno možnost," je dejal glede možnosti oblikovanja velike koalicije. Pojasnil je, da sta za tango potrebna dva, za veliko koalicijo še veliko več, vendar tega ni. Izjavo predsednika SDS Janeza Janše o novih predčasnih volitvah pa je označil za čustveno reakcijo.

Najprej interventni zakon

Med tremi glavnimi prioritetami vlade je naštel sprejetje interventnega zakona, vzpostavitev dialoga v novem parlamentu in uvedbo reform.

Hkrati je pozval vse poslance, naj tehtno premislijo, da izglasujejo interventni zakon se pred novim letom in novo vlado.  Zdi se mu pravi trenutek, da se razmišlja o zmanjšanju ministrstev. Spremembe referendumske ureditve bi bilo po njegovem mnenju dobro sprejeti čim prej, ni pa „nujno, da se takoj odloča o tem“.

Pokojninska reforma kot ljubezenski sestanek

Med prioritetami mora biti po mnenju predsednika pokojninska reforma: „Doslej smo se o tem veliko naučili. Mislim, da bi se o njej morali pogovarjati bolj lahkotno, kot da bi šli na ljubezenski sestanek.“

„Nekoliko me je zaskrbelo pisno AUKN o prodaji Mercatorja. Vsaka taksna odločitev zahteva skrbnost tehtanja. Opozorila AUKN je treba vzeti resno,“ pa je komentiral eno najbolj vročih tem zadnjih dni.

 

Komentarjev 1
  • privat 08:57 25.december 2011.

    bog ne daj da imamo vlado...pa nismo mi tako grešili?? halo g. turk malo milosti...niso še zreli časi za ustoličenje novih grešnih kraljev!