Slovenija
1028 ogledov

Vlada dobila nova ministra

Državni zbor Anže Petekovšek
Državni zbor je imenoval Aleša Šabedra za ministra za zdravje in Simona Zajca za ministra za okolje in prostor.

Njuno kandidaturo je podprlo 49 poslancev, proti jih je glasovalo 20. Aleš Šabeder prihaja na ministrsko funkcijo s položaja generalnega direktorja UKC Ljubljana, Simon Zajc pa je bil doslej državni sekretar na okoljskem ministrstvu.

Šabeder in Zajc sta kot nova člana vladne ekipe že prisegla pred DZ, da bosta spoštovala ustavni red, ravnala po svoji vesti in z vsemi svojimi močni delovala za blaginjo Slovenije.

Zajc se je zahvalil za podporo in obljubil, da se bo trudil upravičiti zaupanje. "Želim si pa, da bi z vsemi vami dobro sodeloval, saj bomo na ta način za okolje naredili še več," je dejal novoizvoljeni okoljski minister.

Za izkazano zaupanje se je po zaprisegi zahvalil tudi Šabeder. Poudaril je, da se zaveda velike odgovornosti, ki jo sprejema. Ob tem je pozval vse deležnike v zdravstvu k dobremu sodelovanju, ki bo po njegovih besedah tudi omogočilo dobre odločitve. Če ne bo sodelovanja, to ne bo poraz le za ministra in vlado, ampak za vse, je opozoril in se zavzel, da skrb za zdravje postane ključna družbena prioriteta.

Oba ministra napovedujeta, da bosta že jutri začela z delom. Šabeder bo opravil primopredajo, se srečal s celotno ekipo, v petek pa že napoveduje srečanje z zdravniki na primarni ravni. Pripravil je tudi predlog za imenovanje novega državnega sekretarja, o katerem naj bi odločali jutri. To naj bi bil dr. Tomaž Pliberšek. 

Državna sekretarja ima izbrana tudi novi okoljski minister. Kot je povedal, državni sekretar še naprej ostaja Aleš Prijon, ki se mu bo pridružil Marko Maver. 

Že predstavitev stališč poslanskih skupin je pokazala, da si Šabeder in Zajc lahko obetata zadostno podporo pri njunem imenovanju. Glasove podpore so jima napovedali v koalicijskih strankah in v opozicijski SNS. Novi zdravstveni in okoljski minister prihajata iz kvot LMŠ in SMC. V obeh strankah so prepričani, da so ponudili kandidata, ki dobro poznata svoje področje.

Iz SAB, DeSUS in SD je bilo slišati, da zaupajo koalicijskima partnericama pri izbiri novih ministrov. V Levici in SDS so bili v razpravi kritični do obeh kandidatur. Pri Šabedru je Levico zmotilo njegovo zagovorništvo menedžerske revolucije v javnem zdravstvu. Za Zajca pa so v SDS ocenili, da preslabo pozna področje, ki ga bo vodil.

izjava Marjan Šarec | Avtor: Saša Despot izjava predsednika vlade Marjana Šarca, na kateri je sporočil svojo odločitev glede ministra za kulturo Dejana Prešička Saša Despot
Šarec izbiri označil za dobri

Premier Marjan Šarec je v uvodni predstavitvi ministrskih kandidatur ocenil, da je bila izbira Šabedra pretehtana in tehtna. Spomnil je, da je Šabeder vodil Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, zato se zaveda tako problematike čakalnih vrst kot sistemskih hib in zakonskih pomanjkljivosti. Pozna finance, delovanje in poslovanje, izvajal je sanacijo. Slišal je tudi zaposlene in izkusil sindikate, je poudaril.

V Zajcu pa premier Šarec vidi jamstvo za nadaljevanje in dokončanje že začetega dela na ministrstvu za okolje in prostor, ki je bilo pod Juretom Lebnom po njegovem prepričanju primer dobrega dela. K temu ni pripomogel le nekdanji minister, ampak tudi njegova ožja ekipa, v kateri je bil tudi Zajc, je opozoril Šarec. Dodal je, da je bil zato vesel odločitve SMC, da za Lebnovega naslednika predlaga Zajca.

Večji del razprave o zdravstvu

Poslanci so v razpravi o Šabedrovi in Zajčevi kandidaturi za zdravstvenega in okoljskega ministra večji del pozornosti namenili problemom v zdravstvu. Soglašali so v oceni, da so pred Šabedrom zahtevni izzivi, manj enotni pa so bili v presoji, kako uspešen bo novi minister pri tem. Največ skepse je bilo slišati iz vrst SDS in Levice.

Šabeder je sicer v predstavitvi na odboru napovedal takojšne reševanje problematike družinskih zdravnikov, sistemski pristop pri krajšanju čakalnih dob, zmanjševanje administrativnih obremenitev ter posodobitev zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Navedel je možne rešitve financiranja v primeru ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanj, ni pa se še opredelil do najboljše rešitve.

Simon Zajc | Avtor: SMC SMC
Zajc je na parlamentarnemu odboru med prvimi ključnimi koraki izpostavil osvežitev gradbene in stanovanjske zakonodaje, prenovo zakona o vodah in ureditev področja odpadkov. Izrekel se je proti hidroelektrarnam na Muri in postopku hidravličnega lomljenja oz. frackingu, je pa za ambiciozno podnebno politiko in ukinjanje plastičnih vrečk ter plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Menjava za Fakina in Lebna

Šabeder je na funkciji ministra za zdravje zamenjal Sama Fakina, ki je 8. marca Šarca obvestil, da odstopa zaradi zdravstvenega stanja, skupaj z njim pa je mandat prenehal tudi državni sekretarki Pii Vračko. Zdravstveni resor je v vmesnem času vodil premier.

Zajc pa je na ministrski funkciji zamenjal Lebna, ki je 26. februarja ponudil odstop, potem ko se je znašel pod plazom očitkov v zvezi z naročilom makete za drugi tir železniške proge Divača-Koper. Vlada Mira Cerarja je maketo marca lani postavila v Kopru, Leben pa je bil vodja tega projekta.

Leben je vse očitke zanikal, a sta s premierjem ugotovila, da bi v takšnih pregretih razmerah težko opravljal delo naprej. Do današnjega imenovanja Zajca je Leben opravljal tekoče posle.

Komentarjev 4
 • Albatroz 07:17 28.marec 2019.

  sestava skupine ki ima izkušnje z krajo državnega denarja.

 • Avatar Ylgorminna
  Ylgorminna 23:39 27.marec 2019.

  Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

 • stanislav37 19:44 27.marec 2019.

  https://www.academia.edu/38524200/God_Creator_of_Genesis_is_Female_.pdf