Slovenija
666 ogledov

Vlada dodala izjemo za lažjo pomoč Hrvaški

civilna zaščita pomoč Hrvaški Uprava RS za zaščito in reševanje
Slovenija je na prizadeto območje že poslala dva konvoja pomoči. Zbiranje sredstev se bo nadaljevalo. Poveljnik Civilne zaščite opozarja, da mora pomoč teči organizirano.

Slovenija je priskočila na pomoč Hrvaški, ki se sooča s posledicami potresov, ki so jo prizadeli v zadnjih dneh. "Slovenska vlada je sinoči sprejela odlok, da karantena ne velja za vse tiste, ki se vračajo s Hrvaške in so bili tam zaradi zagotavljanja pomoči po potresu v Petrinji in se iz območja vračajo v 48 urah. Hrvaške oblasti pozivajo svoje državljane, naj ne hodijo na prizadeto območje. Potrebno je poslušati poziv sosednje države," je dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Ob tem je posebej poudaril, da "izjema pri karanteni, ki velja za tiste, ki se vračajo s Hrvaške, ne velja za tiste državljane, ki odhajajo na prizadeto območje in gredo obiskat svoje sorodnike."

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so takoj po potresu stopili v stik s sorodnimi strukturami na Hrvaškem in jih povprašali, kako jim lahko pomagajo. Pričakovali so, da bo Hrvaška prosila za pomoč ekip, usposobljenih za iskanje ponesrečenih, a takšne prošnje ni bilo. Po tem, ko so prek mehanizmov EU dobili uradno zaprosilo za pomoč v materialnih sredstvih, je bila sprožena akcija. V torek zvečer sta iz Roj odšla na pot dva kamiona s štirimi bivalnimi zabojniki, pogradi za namestitev, spalnimi vrečami itd. Nekaj pred polnočjo je bila oprema dostavljena v skladišče v Jastrebarskem. 

Srečko Šestan | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Drugi konvoj pomoči je krenil na Hrvaško nekaj po 9. uri danes. V drugem paketu je deset velikih napihljivih šotorov z opremo za ogrevanje in razsvetljavo, 100 terenskih postelj, 100 spalnih vreč. Šestan ocenjuje, da je bilo na ta način zagotovljenih do 150 bivalnih mest. "Če bo treba, se bomo še lahko vključili," je pojasnil Šestan. 

Vrednost pomoči Hrvaški je ocenjena na 160 tisoč evrov, je povedal Kacin. "Vlada je odločena, da takoj za ta znesek obnovi zaloge materiala za pomoč v primeru naravnih in drugih hudih nesreč. V nadaljevanju bo za zaloge Civilne zaščite dodanih 160 tisoč evrov, da se nadomesti, kar je bilo poslano na Hrvaško."

Šestan je poudaril, da mora pomoč na Hrvaško iti organizirano prek društev. Po njegovih podatkih gre jutri zjutraj konvoj pomoči z Obale in Jesenic. V zbiranje pomoči se je vključil tudi Rdeči križ, ki je za to odprl poseben račun, na katerem se zbirajo sredstva, ki bodo namenjena za sanacijo. Iz Sklada solidarnosti so na račun Rdečeha križa Hrvaške včeraj že nakazali 10.000 evrov. 

Kdor bi želel prek Rdečega križa prispevati za akcijo "Potres Hrvaška", lahko sredstva nakaže na za to namenjen račun, ki je odprt pri banki SKB.
Namen: "Potres Hrvaška"
TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana
SI56 0310-0111-1122-296
SWIFT:SKBASI2X
Koda namena: CHAR
Sklic: SI00-96885

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS na 1919 z besedo SKUPAJ (1 evrov) ali SKUPAJ5 (5 evrov).

Potres na Hrvaškem | Avtor: Epa Epa

Slovenija je za tak primer pripravljena

Šestan je zagotovil, da je Slovenija za primer takšnega dogodka pripravljena. Prvi in najpomembnejši ukrep je potresno odporna gradnja, pri čemer je poudaril, da se v nekaterih obdobjih to ni izvajalo, posledično so določeni objekti bolj ranljivi. 

Načrti za odziv po takšnih dogodkih so pripravljeni. Vaje za primer potresa so bile na državni ravni izpeljane v letih 2004, 2012 in 2020. Za minulo jesen je bila načrtovana državna vaja, ki pa je bila prestavljena na april 2021 oz. na obdobje, ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale.  

Na vprašanje, kako so na take primere pripravljeni v bolnišnicah, je Šestan odgovoril, da imajo bolnišnice izdelane svoje načrte, kako in kam seliti bolnike. Stavba UKC Ljubljana bi morala brez večjih poškodb vzdržati tudi močnejši potres, kar so potrdili tudi v okviru projekta POTROG, verjetno pa to ne velja za čisto vse bolnišnice v državi. 

Več o tem, kako ravnati v primeru potresa, lahko preberete tukaj

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ender3 13:41 30.december 2020.

    Solidarnost je na mestu. Ampak vprašanje je, kaj bi mi lahko dobili, od njih. Spomnimo se primer našega Posočja ! Kakorkoli Ursula in Plenko sta si pisana na kožo tako, da pomoč iz EU iz ni pod vprašajem. Mi smo pa itak, del EU.

  • vzev 13:21 30.december 2020.

    Slovenija se zopet prilizuje Hrvaški in ponuja pomoč. Naj Hrvati uradno zaprosijo za pomoč in se jim nato pomaga. Ne rabimo pa se jim sami prilizovati in jih mi klicati.