Slovenija
21 ogledov

Vlada gre nad minimalca

Bratuškova pri Barrosu Reuters
Sindikati bodo plače branili z vsemi sredstvi, GZS poseg pozdravlja.

Vlada je v okviru iskanja rešitev za krizo v gospodarstvu odprla pogovore o minimalni plači. To ni storila v okviru pogajanj o proračunu, temveč skladno z navodili Evropske komisije (EK). “Nič konkretnega ni bilo sprejeto,” zatrjuje minister za infrastrukturo Samo Omerzel. Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pa že opozarja, da se slovenski politiki vedejo, kot da smo kolonija Bruslja.

 

V koaliciji (še) ni soglasja

 

 

EK je že pred meseci ocenila, da je vprašanje minimalne plače v Sloveniji pomembno povezano s konkurenčnostjo. Problematiziralo naj bi predvsem premajhno razliko med minimalno in povprečno plačo; ta se je v zadnjem obdobju namreč zmanjšala, zaradi česar naj bi se po naših informacijah dogajali pritiski na ministrstvo za delo, da odprejo pogajanja o minimalni plači. Ministrica za delo Anja Kopač Mrak temu sicer nasprotuje, saj meni, da gre za poseg v temeljne pravice.

 

 

 

Delavci bi rešili podjetja

 

 

Po besedah Kopač Mrakove sta pri posegih v minimalno plačo mogoča tako neusklajevanje z inflacijo kot uvedba možnosti, da se ob dogovoru med delodajalcem in delavcem plača zmanjša, kar pa naj bi bilo omejeno tako v odstotkih kot trajanju. Predsednik Desusa Karl Erjavec dodaja, da bi se to lahko zgodilo le, če bi rešilo podjetje pred stečajem. Opozarja, da se lahko dogajajo tudi zlorabe, “ker bi delodajalci to možnost lahko izkoriščali za to, da bi znižali plače”.

 

 

 

“Vlada, roke stran”

 

 

“Ljudje za minimalno plačo delajo v težkih razmerah. Očitati jim, da živijo predobro, je krivično, saj niso prispevali k propadu bank,” pravi Semolič. Meni, da je vlada najšibkejše sloje udarila že z dvigom DDV.

Vladi sporočamo, naj da roke stran od minimalne plače. Drugače se bo morala zavedati posledic, saj bo ta pot pripeljala do velikih konfliktov, tudi s sindikati,” še pravi. Prepričan je, da gospodarstva ne ogroža minimalna plača, temveč korupcija.

 

 

Gospodarstvo bi dihalo

 

 

“Trdno smo prepričani, da je usklajevanje minimalne plače z večanjem življenjskih stroškov v zdajšnjih razmerah negativne gospodarske rasti neprimerno in celo nevarno, tako za številne slovenske gospodarske družbe kot posledično za številna delovna mesta,” pa pravijo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Menijo, da je nujno oblikovati pravila pri določanju minimalne plače, “ki bodo glede na trenutne krizne gospodarske razmere 
vzdržna”.

Komentarjev 18
  • dragec 09:58 20.september 2013.

    minimalna plača je 510 EUR neto, pa naj bogata bagra s tem denarjem preživi na mesec????

  • dusan72 02:11 20.september 2013.

    "783 evrov bruto (blizu 600 evrov neto)"Če mi kdo lahko razloži čarovnijo izaračuna, bi bil več kot hvaležen (pa še marsikateri SP):)MINIMALNI prispevki mesečno so cca 300€ + akontacija dohodnine in pod vašimi pogoji grem TAKOj ...prikaži več delati za "minimalca" ker 600€ neto mi praktično ne ostane niti z 1000€ mesečno BRUTO.

  • mph 00:52 20.september 2013.

    Namesto, da bi vlada dala dvojko troji, jim lezejo v rit. Podpore moje nimajo več, PS prav gotovo ne dobi mojega glasu, nisi v sanjah seveda ne Virant ali Desus, bi pa moral res iz visokega past na glavo, da ...prikaži več bi dal glas SDS-ju (ne bi bili do vratu v dre... brez princa teme in njegove partije). Se pravi kompromis bo izbira najmanjšega zla. Dejstvo je, da svet, ne samo naša država, potrebuje revolucijo, ampak takšno, kot so bile včasih. Ampak kot kaže še ni čas, pa tudi časi so drugačni. Absolutno pa podpiram minimalno plačo za vse posrance .. pardon, poslance.