Slovenija
16360 ogledov

Vlada ima 550 milijonov evrov za upokojence in nič za reveže

Robert Golob, Luka Mesec, Tanja Fajon
1/2
Flickr/Vlada RS
Luka Mesec ima 550 milijonov evrov za upokojence in nič za prejemnike socialnih pomoči in drugih socialnih transferjev. Upokojencem se tako obeta visoka uskladitev pokojnin, prejemnikom socialnih transferjev pa grozi zamrznitev.

"Kljub težavam z javnimi financami, ki jih imamo zaradi posledic poplav, smo našli način, da izpeljemo polno uskladitev pokojnin, za 8,2 odstotka. Uskladitev lahko upokojenci in upokojenke prvič v zgodovini pričakujete že januarja." To je Levica 1. oktobra objavila na Facebooku skupaj s sliko ministra Luke Mesca na Festivalu za tretje življenjsko obdobje.

Minister za delo, družino in socialne zadeve se hvali z rekordno uskladitvijo pokojnin, socialne pomoči, otroški dodatki, štipendije in vsi ostali socialni transferji pa naj bi kljub izjemno visoki inflaciji prihodnje leto ostali zamrznjeni. Letna rast cen je bila septembra 7,5-odstotna, nanjo pa so najbolj vplivale za 9,2 odstotka višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, električna energija pa se je zaradi odprave ukrepa znižanega plačila prispevkov podražila za 26,5 odstotka, izdelki in storitve iz skupine zdravstvo so bili za 10,7 odstotka dražji.

Kar je morda še huje, skladno z inflacijo se ne bodo uskladili niti cenzusi za pridobitev pravice, ne le torej, da prejemniki ne bodo dobili višje socialne pomoči, marsikdo je sploh ne bo dobil, ker bo meja za pridobitev ostala enaka.

"Za določanje proračunskih omejitev posameznim ministrstvom je zadolženo ministrstvo za finance, ki je letos dvakrat, iz dveh različnih razlogov, predstavilo proračunske omejitve za posamezna ministrstva in pozvalo k znižanju izdatkov oz. postavk. Namen prvega poziva v juniju je bil zniževanje javnofinančnega primanjkljaja, da bi Slovenija izpolnjevala javnofinančna pravila EU, ki naj bi po začasni opustitvi v času krize covida-19 začela ponovno veljati," so nam pojasnili na ministrstvu za delo, družine in socialne zadeve. Poraba ministrstva za prihodnje leto je bila tako s sklepom vlade določena pri 1,81 milijarde evrov, za letos je predvidena poraba 2,11 milijarde evrov. To pomeni, da bo prihodnje leto na voljo 300 milijonov evrov manj. A to še ni vse. "Po avgustovskih poplavah smo prejeli poziv še za dodatno zniževanje proračunskih postavk za namene zbiranja sredstev za obnovo po naravnih nesrečah. Od MDDSZ je bilo tako zahtevano znižanje proračunskih postavk za dodatne 4 odstotke, kar je pomenilo zahtevo po dodatnem nižanju v višini 72,7 milijona evrov v letu 2024 in 72,3 milijona evrov v letu 2025," pravijo na ministrstvu.

Ministrstvo: Mi nimamo investicij, ki bi jih lahko zamaknili

"Na MDDSZ smo že na začetku proračunskih razprav opozorili, da je takšno zniževanje postavk nemogoče, zlasti zato, ker pomeni odvzemanje zakonsko opredeljenih pravic za najranljivejše skupine prebivalcev in da se temu ob tako postavljenih limitah ne bomo mogli izogniti. V proračunu MDDSZ ni na primer nekritičnih investicij, ki bi jih lahko zamaknili za leto ali dve in tako znižali porabo na ministrstvu. V pogajanjih smo zato iskali možnosti za dvig limita in izogibanje bolečim rezom v socialne pravice. Najvišje zmanjšanje odhodkov na MDDSZ je posledica tega, da ima tudi med vsemi ministrstvi MDDSZ enega največjih proračunov, saj pokriva zelo široko področje. Med proračunskimi postavkami MDDSZ je namreč tudi približno 1,4 milijarde evrov transferjev socialno najšibkejšim in srednjemu razredu," pojasnjujejo na ministrstvu, ki ga vodi Luka Mesec.

Luka Mesec | Avtor: Flickr/Vlada RS Flickr/Vlada RS

Čeprav se milijarda evrov za obnovo po poplavah ne bo upoštevala pri izračunu fiskalnega pravila, "je med vladnimi ukrepi za uravnavanje proračuna ostala enoletna zamrznitev usklajevanja socialnih transferjev. Tudi na tem področju pa še vedno iščemo možne rešitve. Za uskladitev socialnih transferjev z zakonom bi namreč potrebovali med 50 in 70 milijonov evrov, odvisno od končnega podatka o medletni rasti cen življenjskih potrebščin v letošnjem letu," pravijo na ministrstvu.

V proračunu je torej zmanjkalo med 50 in 70 milijonov za uskladitev socialnih transferjev, našli pa so 550 milijonov evrov za uskladitev pokojnin. Toliko denarja je po besedah ministra Mesca za uskladitev predvidenega v proračunu za prihodnje leto.

En zakon bi spoštovali v celoti, drugega pa nič

Zakaj so se odločili, da socialne transferje zamrznejo, pokojnine pa uskladijo v polni meri, ni pojasnil. Če bi pokojnine namesto za 8,2 uskladili za 7,7 odstotka, bi strošek zmanjšali za 67 milijonov evrov in bi lahko uskladili tudi socialne transferje.

Uskladitev pokojnin in uskladitev socialnih transferjev nista dobra volja vlade, ampak ju določa zakon. Zakon o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji določa, da se socialni transferji uskladijo 1. marca za toliko, kolikor je znašala inflacija v preteklem letu.

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju določa, da se pokojnine delno uskladijo z inflacijo v preteklem letu (40 odstotkov), delno pa z rastjo plač (60 odstotkov). Uskladitev se je doslej izvedla februarja s poračunom tudi za januar, prihodnje leto pa bo že z januarsko pokojnino izplačan približek povišice, februarja pa točna povišica in morebiten poračun. Točnega izračuna prej ni mogoče narediti, ker je podatek o decembrskih plačah znan šele sredi februarja.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 57
  • tomislav3 16:41 13.oktober 2023.

    Pišete ta prispevek tako, kakor da je sedaj uskladitev pokojnin kriva, da mogoče ne bo dovolj denarja za socialne prejemke... vendar sploh ni tako, pokojnine so zaostale za cenami in vsem kar se je podražilo tako močno, da jih ne ...prikaži več bodo spravili na normalni nivo še dolgo ne. Vedno so konec leta najbolj na izgubi prav pokojnine,že samo zato, ker se usklajujejo za nazaj in ne sproti, kot bi moralo biti....lp.!

  • Željko 19:20 11.oktober 2023.

    Holob ve da so mu edini ki ga lahko rešijo da ne propade upokojenci. Edini njegovi volilci

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 18:04 11.oktober 2023.

    A se je fašist Rupar že kaj zahvalil Mesecu za dvig pokojnin, hehehe?