Slovenija
0 ogledov

Vlada in javni sektor vsak na svojem bregu

IRMA PAVLINI%C4%8C KREBS Žurnal24 main
Sindikati javnega sektorja pred začetkom današnjih pogovorov z vlado opozarjajo, da so za njih kakršnakoli pogojevanja v zvezi s plačami nesprejemljiva.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj jasno sporoča, da je morebiten dogovor možen, če jim bo vlada prisluhnila: " Vse je odvisno od tega, kako trmasta bo vlada v zvezi s povezavo odprave anomalij v prihodnjem letu in z izplačilom tretje uskladitve plač".

Nesprejemljiv aneks h kolektivni pogodbi
Dodal je, da je anomalije v plačnem sistemu sicer treba odpraviti, vendar se jim ne zdi razumno tega vezati na aneks h kolektivni pogodbi. Sindikati javnega sektorja so si enotni. Pogojevanje odprave tretje četrtine nesorazmerij z odpravo anomalij v plačnem sistemu je zanje nesprejemljivo.

Vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov Janez Posedi nesprejemljivost vidi predvsem v tem, da vlada povezuje odpravo pomanjkljivosti z dokončno odpravo nesorazmerij v javnem sektorju.

Krebsova razočarana nad pristopom sindikatov
Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa na drugi strani pravi, da bodo pri odpravi pomanjkljivosti v sistemu vztrajali. Ta pogoj je za vlado po njenem izjemnega pomena, tako kot rok odprave plačnih nesorazmerij in dokončanje plačne reforme. Kot pojasnjuje Pavlinič Krebsova, so prisluhnili problemom, ki so jih sindikati nakazali na prejšnjih pogajanjih. Za nova pogajanja so pripravili rešitev, ki bo po pričakovanju ministrice zadovoljila sindikate.

Dodala pa je, da " pripravljenost na sindikalni strani za odpravo teh napak doslej ni bila takšna, da bi mi vlivala upanje, da želijo resno pristopiti k temu vprašanju, ki pa je za nas kot delodajalca izjemno pomemben".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.