Slovenija
15 ogledov

Vlada in policisti dosegli napredek

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
Predstavniki vlade in policijskih sindikatov so se po sestanku strinjali, da so dosegli napredek. V okviru delovnih srečanj se bodo namreč sestajali še v naslednjih dneh, ob tem pa obe strani upata na dogovor, še preden predsednik DZ Gregor Virant določi rok za zbiranje podpisov za referendum.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je po sestanku pojasnil, da bodo nastale razmere poskušali najprej razrešiti v medsebojnem pogovoru.

V ta namen bosta na obeh straneh oblikovani tudi ustrezni delovni skupini. Tako bodo v naslednjem tednu po vsej verjetnosti veliko težav, zaradi katerih stavkajo, tudi razrešili, je dejal Uroševič, sicer pa o podrobnostih ni želel govoriti. Kot je še povedal, bodo delovna srečanja stekla že danes.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa kot prvopodpisani ni želel špekulirati o možnosti umika pobude za razpis referenduma. Kot je dejal, se na današnjem sestanku niti niso pogovarjali o tem, saj gre v prvi vrsti za iskanje "skupne in razumne rešitve", kar je po njegovem mnenju tudi interes obeh strani.

Sicer pa je po besedah Petroviča "škoda izgubljenega meseca", ker bi lahko glede na to, da niso postavljali "toliko nemogočih" zahtev, dosegli dogovor že prej.

Generalni direktor policije Janko Goršek ter minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak sta se po sestanku strinjala, da jih v prihodnjih dneh čakajo zelo zahtevna pogajanja.

Vizjak: Veliko stvari se je nabralo še iz preteklosti

"Kaj lahko ponudimo policistom, bodo doprinesli naslednji dnevi," je povedal minister Vizjak in pojasnil, da policistov sicer ne žuli le to, kar je povzročeno z aktivnostjo sedanje vlade, temveč se je veliko stvari nabralo še iz preteklosti.

Po njegovem je ravno to njihova "smola", da se zadeve že prej niso zapirale, temveč seštevale in je zato zdaj veliko večji problem, kot bi sicer lahko bil.

Virant bo počakal

Za dogovor je kljub vsemu zelo malo časa, a po mnenju Vizjaka ga je zelo pomembno doseči, še preden bi predsednik DZ Gregor Virant določil rok za zbiranje 40 tisoč podpisov, potrebnih za razpis referenduma.

Virant je sicer v četrtek napovedal, da bo rok najverjetneje določil tako, da bo začel teči že v soboto, vendar bo Vizjak predsedniku DZ še danes "zelo korektno" predstavil nastale razmere in ga "na neki način tudi prosil, da nam da teh nekaj dni časa, da poskusimo doseči dogovor".

Virant je Vizjakovi prošnji ugodil in se tako odločil, da za zdaj še ne bo razpisal roka za zbiranje podpisov za referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ. Glede na to, da sta Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije pobudo za začetek postopka za razpis referenduma v DZ vložila v četrtek, mora Virant to storiti do četrtka, 24. maja.

Goršek optimističen po sestanku

Goršek pa je bil po današnjem sestanku optimističen glede prihodnjih dogovarjanj, o vsebini samih pogovorov pa ni želel razpravljati. "Pustimo, naj najprej pogajalci opravijo svoje," je povedal. Dodal je, da se bodo v okviru pogovorov sicer držali izključno le tistih zadev, ki so specifične za poklic policista.

V četrtek vloženo pobudo policijskih sindikatov za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ je sicer podprlo 4753 volivk in volivcev s prvopodpisanim Zoranom Petrovičem. V skladu z zakonom o referendumu in ljudski iniciativi mora predsednik DZ v sedmih dneh po vložitvi pobude določiti rok za zbiranje podpisov.

Komentarjev 4
  • privat 07:19 20.maj 2012.

    policisti naj se borijo za rešitev...in to je policijski puč in aretacijo hitrih bogatašev,politikov sodnikov ...le to privede do rešitve in nič drugega

  • MEM 21:00 18.maj 2012.

    kaj vam še ni jasno, vsi bomo naj*****al!! Vsak si za svoje delo zasluži pošteno plačilo, od delavca na ruštu, do policaja itd.Vsi smo v istem šmornu, žrli pa ga bodo politiki, kaj so zakuhali podo popapcali...Aja ...prikaži več saj je JJ, ko je zgubu na volitvah omenjal "predčasne volitve", a ne? Stvari se hitro obračajo tako za ene kot za druge.

  • bobr 16:03 18.maj 2012.

    Da, borijo se neposredno zase,posredno pa za vse v plačni skupini "J" v javnem sektorju,ki vsakič naJebe.To so poklici kot so, snažilke, kuharice, hišniki, tajnice, medicinske sestre, veterinarski tehniki, cariniki, vojaki, policisti, gasilci, vzgojiteljice in še ...prikaži več in še....Da ne pozabim omeniti upokojencev, ki se nimajo s čim boriti proti tej drhali na oblasti!!Zato policisti:NE ODSTOPAJTE!Skušali vas bodo žejne prepeljati čez vodo!Vztrajajte!