Slovenija
26 ogledov

Vlada in sindikati brez dogovora

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Vlada, delodajalci in sindikati na današnji seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) niso dosegli dogovora o predlogu zakona o urejanju trga dela in spremembah zakona o delovnih razmerjih.

"Socialni dialog je pokazal veliko stopnjo strinjanja, razen pri zakonu o delovnih razmerjih, kjer gre za manjše spremembe, ki jih po našem mnenju v celoti odtehta novi zakon o urejanju trga dela," je po seji dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Nasprotnega mnenja pa je predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je ocenil, da je socialni dialog na izjemno nizki ravni. Ob tem je napovedal, da se bodo spremembam zakona o delovnih razmerjih uprli z vsemi sredstvi.

Zakon o urejanju trga dela po Svetlikovih besedah prinaša višjo stopnjo varnosti za zaposlene in tudi brezposlene, z njim pa se povečujejo krog upravičencev, čas prejemaja nadomestila za čas brezposelnosti in višina nadomestil. Zakon prinaša tudi številne druge novosti, na primer preventivno delovanje v primeru presežka delavcev.

Zakona zdaj v medresorsko usklajevanje
Po ministrovi oceni je socialni dialog prišel do točke, ko so določena interesna vprašanja ostala nerazrešena, zato bo vlada zakon o urejanju trga dela in spremembe zakona o delovnih razmerjih poslala v medresorsko usklajevanje. Prav tako bo po sestanku premierja Boruta Pahorja s študenti prihodnji teden poslala v medresorsko usklajevanje zakon o malem delu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.