Slovenija
6624 ogledov

Sklenjen dogovor, v javnem sektorju plače gor, regres bo izplačan prej

blagajna trgovina denar Profimedia
Vlada in sindikati so parafirali dogovor. Plače v javnem sektorju se bodo z junijem uskladile v višini 80 odstotkov lanske inflacije.

Vladi in sindikatom je danes uspelo doseči dogovor o plačah v javnem sektorju. Dogovor obenem predvideva, da bo regres za letni dopust izplačan že marca in ne šele junija, kot je to običajno.

Dogovor sta na vladni strani parafirala minister za finance Klemen Boštjančič in minister za javno upravo Franc Props, na sindikalni strani pa vodji pogajalskih skupin Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj. Danes parafiran dogovor mora sicer potrditi še vlada, prav tako bodo o pristopu k njegovemu podpisu odločali organi sindikatov.

Tako na vladni kot na sindikalni strani so izrazili zadovoljstvo, da so uspeli priti do dogovora. Tega ocenjujejo tudi kot dobro popotnico za zahtevnejša pogajanja, ki so pred njimi. Po novem letu jih namreč čaka nadaljevanje pogajanj o odpravi plačnih nesorazmerij in reformi plačnega sistema.

Po besedah finančnega ministra Klemna Boštjančiča sta dva ključna dela dogovora. Prvi je uskladitev vrednosti plačnih razredov v višini 80 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju december 2022-december 2023. Uskladitev se bo izvedla 1. junija 2024. Drugi del dogovora pa je izplačilo regresa za letni dopust s februarsko plačo, torej marca.

Kot je dejal minister za javno upravo Franc Props, je z dogovorom država prevzela finančno breme v višini nekaj čez 140 milijonov evrov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • h4ck3r 07:57 22.december 2023.

    Pogrešam komentarje v smislu, bravo sindikati, sedaj pa še sindikati v industriji in storitvenih dejavnostih...poglejmo spet malo severneje od nas in tam ko prvi sindikat doseže nek dogovor, sledijo vsi ostali s podobnimi dogovori...ampak pri nas je bolje biti nevoščljiv, ...prikaži več ker nekdo dobi kakšen % več...veste kdaj nam bo vsem šlo bolje? Takrat bomo stopili skupaj, dokler pa vladam uspeva način, deli in vladaj, pa bomo tam kjer smo sedaj.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 22:34 21.december 2023.

    Vedno javni sektor, komu naj se želimo pa vsi ostali? V vseh državah, ki imajo boljši standard kot Slo nima javni sektor boljših plač kot vsi ostali. In ker se JS vedno na koncu popusti, izsiljujejo vsakič, ko jim kaj ...prikaži več ni po godu. Še vsaka vlada je klonila pod njihovim izsiljevanjem.

  • sandi76 20:11 21.december 2023.

    Bravo, vsi tisti , ki nič ne ustvarjajo, si lepo dvigujejo plače !! Vsi ostali dobimo batine v obliki davkov, da bodo javnosektaši dobili tisto, kar hočejo ! Boli jih za realni sektor ali upokojence. Kje ste zdaj , gospoda ...prikaži večda iz GZS-ja ? Ali se sedaj ne bo znižala konkurenčnost slovenskega gospodarstva, kot radi trobite samo in le takrat, ko se za nekaj drobtinic poganja realni sektor ???