Slovenija
9 ogledov

Vlada in sindikati korak bližje?

starejši, upokojenci, klopca, sedijo Žurnal24 main
Moški bi se lahko upokojili pri 60 letih, če bi imeli 43 let pokojninske dobe, ženske pa pri 58 letih, če bi imele 41 let pokojninske dobe, se glasi najnovejši predlog vlade.

Nov vladni predlog pokojninske reforme je predstavnikom delodajalcev in sindikatov predstavil minister za delo Ivan Svetlik. Obe pogajalski strani sta si zdaj do 8. junija vzeli čas za premislek.

Sindikati so sicer predlagali, da bi bila spodnja starostna meja za upokojitev 60 let, zahtevana pokojninska doba pa naj bi bila pri moških 40 in pri ženskah 38 let. Spremembe naj bi se uveljavljale postopno, tako da bi prehodno obdobje trajalo osem let.

Na postopne spremembe pristaja tudi vlada, vendar pod pogojem, da prehodno obdobje, v katerem bi se pokojninska reforma uveljavljala postopoma, traja največ do leta 2020.

Po zdaj veljavni pokojninski reformi iz leta 2000 je v letošnjem letu pogoj za polno upokojitev za moške 58 let starosti in 40 let pokojninske dobe, za ženske pa starost 56 let in osem mesecev ter 37 let in tri mesece pokojninske dobe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.